Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Изследвайки своята музикална ДНК, саксофонистът Джошуа Редман създаде албума Still Dreaming

Новия си албум Still Dreaming саксофонистът Джошуа Редман записа заедно с тромпетиста Рон Майлс, басиста Скот Коли и барабаниста Браян Блейд. Дискът е вдъхновен от групата Old and New Dreams, в която свири бащата на Джошуа – Дюи Редман. Тя съществува в периода от 1976 до 1987 г., а в нея участват още Дон Чери, Чарли Хейдън и Ед Блекуел. Любопитното е, че и четиримата са преминали през „школата“ на Орнет Колман – един от големите новатори в музиката и една от иконите на авангардната сцена.

Всички музиканти в квартета на Джошуа Редман по един или друг начин са свързани с инструменталистите от формацията Old and New Dreams. При Джошуа са кръвната връзка и силният емоционален момент - въпреки че е отгледан от своята майка, той е отраснал с музиката на баща си. Браян Блейд е роден в Луизиана - също като барабаниста Ед Блекуел; Скот Коли е протеже на Чарли Хейдън, а Рон Майлс е повлиян от големия Дон Чери.

Still Dreaming е с продължителност 40 минути – сравнително кратък албум, в който няма нито една пропиляна секунда. След финалното изпълнение остава хубавото усещане от случващото се в проекта и се поражда любопитство за развитието, което ще претърпи квартетът в бъдеще. В диска звучат 6 оригинални теми, а останалите са версии на Playing на Чарли Хейдън и Comme Il Fau на Колман от албума му Crisis от 1969 г.

С новия си проект Still Dreaming Джошуа Редман черпи вдъхновение от миналото и от опита на своя баща, но това не е просто албум-трибют. Това е изследване на личната музикална ДНК, важна част от собствения път и артистична идентичност. В записите свободата е основна ценност, но рискът е премерен, а резултатът - елегантен, защото Джошуа Редман е наясно как се постига този баланс. В това пътешествие той има до себе си първокласни музиканти и много добре знае, че може да разчита на тях. Единомислието помежду им (неслучайно една от пиесите в албума се нарича Unanimity) осезаемо се усеща в импровизациите и пълноценното общуване в квартета.

Дата на издаване: 25 май 2018 г. от Nonesuch Records

Подобни