Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Кристалният глас на Виктория Толстой и виртуозното пиано на Якоб Карлсон преобразяват в A Moment Of Now произведения от класическата, джаз, фънк, рок и поп музика

Сред най-красивите и кристални гласове в съвременния вокален джаз е този на шведската джаз певица Виктория Толстой, далечен потомък на великия руски писател Лев Николаевич Толстой. Познаваме я в различни превъплъщения – от проекта й с руска класическа музика, през изпълненията й на пиеси на Хърби Хенкок, до сътрудничествата й със съвременни композитори, като Есбьорн Свенсон. Но най-новият й албум A Moment Of Now е един от най-вълнуващите, защото представлява интимен и откровен рецитал само от нейния глас и пианото на шведския джаз виртуоз Якоб Карлсон.

Виктория Толстой споделя, че този албум е един от най-силните й, защото двамата с Якоб Карлсон имат много ясна концепция. Те са направила много неочаквана, интелигентна и интересна селекция от теми, някои от които са били инструментални, но са превърнати в песни. Такава е заглавната тема от албума – A Moment Of Now, композиция на Пат Матини.

Песните в новия албум на Виктория Толстой са претърпели много креативни трансформации, плод на това смислено и дълго партньорство между певицата и пианиста – вече 15 години двамата участват заедно в различни проекти. Сред избраните и представени по нов начин теми са Shadow and Light на Джо Завинул и Lessons in Love на Level 42, която от фънк песен се е превърнала в меланхолична балада. В албума присъстват още хитове на Стиви Уондър, Фил Колинс, Аланис Морисет, Майкъл Макдоналд, Питър Гейбриъл, композиции на норвежкия джаз музикант Бендик Хофсет, на самия Якоб Карлсон, на американската легенда Коул Портър, а също и на бележития Габриел Фуре.

Едно от най-силните качества на A Moment Of Now на Виктория Толстой е осеазаемото общуване между двамата артисти в процеса на записите – без много да си говорят предварително, те са се разбрали чрез музиката. Продуцент на албума е техният съмишленик Нилс Ландгрен, а записите са реализирани в Nilento Studio, Гьотеборг.

Дата на издаване: 12 ноември 2013 г. от ACT Music

  • A Moment Of Now на Виктория Толстой е с премиера днес по Джаз ФМ радио и звучи в цялост в новото издание на Singin’ & Swingin’.
Подобни