Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Незабравими балади

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Любовта, за да си жив – Малия и Борис Бланк създават силен със своите послания и хипнотичен с музиката си албум Convergencе. Чуйте тук пилотния сингъл

Сливането в любовта е да откриеш в себе си всичко, което имаш, за да дариш с него любимия човек. Да обичаш силно е да го познаваш по-добре от самия него, за да откриеш страховете му, да осветиш пътя му, да го закриляш; да си сигурен, че винаги, винаги ще си до него – и той да го знае. С това усещане, предадено с топли думи и въздействаща музика, песента Celestial Echo открива албума Convergence.

След като си се опознал, за да дадеш всичко от себе си, втората песен Embraceable Moon продължава развитието – да откриеш себе си чрез любимия човек. Това, което ти липсва, той допълва – и вече си цял. Образите на това усещане – да се засмееш със смеха си, да живееш, за да дишаш въздуха, който любимият диша, усмихваш се отново – но вече истински, той ти връща мечтите. Любовта е да се преоткриеш чрез всичко, което си, но си изгубил по пътя...

... По пътя до тук, защото тук вече е любовта, а светът е по-различен – чувстваш го по-богато и силно, защото правиш това с две сърца – собственото и на любимия. Третата песен в албума I Feel It Like You е възторгът в любовта. Това е и пилотният сингъл в албума, неговото послание.

Сега вече знаем колко е хубава любовта, но заради човешката си крехкост грешим – нараняваме се и се разделяме, а понякога дори не се сближаваме. Седем песни описват различни преживявания на отсъствието на любовта, което ни оставя страдащи и самотни, обезсилва ни до предела, след който сме без сълзи.

Познали щастието на любовта и страданието от липсата й – какви сме? Последната песен в Convergence – Turner’s Ship, е песен за избора да бъдеш себе си, да осъзнаеш предназначението си: да обичаш и да бъдеш обичан. Песента е за скъсването на оковите, за отхвърлянето на робството – жест на хуманност и любов, който вдъхновилата я картина на Търнър The Slave Ship олицетворява.

Convergence е петият албум в дискографията на родената в Малави и израснала във Великобритания Малия. Тя го записва заедно с швейцареца Борис Бланк от дуото Yello. С изключение на култовата Fever, останалите 10 композиции са оригинални, специално създадени за проекта в хармонията между двамата. „Музиката на Борис ме прегръщаше, а самият той ме водеше в албума както режисьорът – актьора“, описва певицата творческия процес. Те се срещат чрез общ познат, когато Малия търси партньор за „нещо електронно“. Работата по албума продължава три години – песните се изливат с лекота, а неполучилите се от първия път просто са изоставени.

Силните, образни послания музиката в Convergence прави емоционално близки със своята хипнотичност. Малия изпълнява песните така завладяващо, че всяка дума от ефирно усещане се превръща в конкретен спомен – и мечта. Тя пее с такава страст за любовта и живота в труден момент, когато се бори с рака и претърпява двойна мастектомия. Крепи я нуждата, която има от нея 6-годишната й дъщеря, лекува я музиката.

Категоричните перкусии и наситените електронни семпли на Борис Бланк създават атмосфера на мистичност – такава е любовта, такава е душата. Процесът на себеопознаване ни отвежда както към бъдещето, очертавайки пътя ни напред, така и към миналото – към изначалното. Това са двете посоки към това, което сме.

Дата на издаване: 4 февруари 2014 г. от Verve

  • Convergence на Малия и Борис Бланк представяме от днес в програмата на Джаз ФМ радио. Албумът е специален акцент на „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“.

Тук можете да чуете песента Raising Venus:

Подобни