Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Jazztronica

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

„Манхатън трансфър“ дебютират с нов състав след смъртта на Тим Хаузър. The Junction идва с перспектива, която обаче вече е от миналото

През 2014 г. научихме тъжната вест за смъртта на Тим Хаузър от „Манхатън трансфър“ и ни беше ясно, че нищо вече няма да е същото. Големите песни на групата – новатор и лидер, и скромните успехи на самостоятелните опити на всеки от квартета показваха върховете, до които единението между музикантите може да изведе.

На мястото на Хаузър в групата дойде музикант, който заместваше титуляра в дългите периоди на отсъствието му по здравословни причини – Трист Кърлес. Известен от своята работа в групата M-pact, той приема с голяма отговорност своята мисия – гласът му е като струна на бас – технически съвършен и е истинско удоволствие да го слушаш. Поклонът му към наследството на формацията е направената от него нова версия на ключовата за историята на групата песен Tuxedo Junction.

Именно от нея идва заглавието на албума, което описва състоянието на състава днес – „Кръстопътят“. „Преходът не беше лек. Тим е незаменим. Трист е много различен певец. Не се опитвахме да заместим уникалния характер на Тим, открихме Трист като вокалист, който може да внесе нов елемент в състава. Идеята на албума е да бъде специална пресечна точка – на нашата история от четири десетилетия и половина и нещо ново.“ – казва Алън Пол.

Новото в концепцията за музика на групата е да се впише в актуалните тенденции, които са толкова динамични и неподдаващи се на подражание, че мигове след появата си вече са демоде. На кръстопътя, „Манхатън трансфър“ избират да правят музика, която смятат, че се харесва от масовия слушател.

Музикантите работят с петкратния носител на „Грами“ Мървин Уорън – човекът зад успехи на Ал Жеро, Пати Остин, Take 6, геният зад претворяването в госпъл вариант на „Месия“ на Хендел (Handel’s Messiah: A Soulful Celebration). Но явно търсенето на посоката, усъвършенстването на звука и издаването на албума е отнело време, защото той е издържан във вече абсолютно затлачения поток на електросуинга и аренби музиката отпреди няколко години. Актуалното в музиката толкова пъргаво се променя, че не подлежи на подражание, и The Junction е тъжната илюстрация на това.

Поне четвърт век „Манхатън трансфър“ бяха лидери. Birdland, Operator, Boy From New York City и още много други бяха смели песни и останаха в историята на музиката. Това не може да се каже за нито едно от изпълненията в The Junction. Но за онези повече от 20 години „Манхатън трансфър“ ни показваха колко дълбоко може да стигне музиката до човешката душа – и за това винаги, винаги ще им бъдем благодарни!

The Junction не обезкуражава. „Както работата по този албум изразява, демократичността е втъкана в нашата група. Така е от самото начало.“ – обяснява Шеръл Бентийн. „Всички имаме различен подход към музиката и различен вкус, така че всеки внася нещо уникално. Ужасно много вярваме в този творчески подход. Този албум е това, което сме самите ние – моментна снимка на хора, оцелели в толкова много трудности и гледащи напред към вълнуващи нови глави в историята на групата.“

Дата на издаване: 30 март 2018 г. от BMG

Подобни