Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Между приятели – превъзходен дует на Роналд Айсли и Арита Франклин в „Mr./I”

2010 г. Роналд Айсли – неизменно фронтмен на групата „Айсли брадърс”, навършва 69 години, излиза от затвора след тригодишна присъда за неплатени данъци, и записва нов аренби албум със звучене, което бихме свързали с музиката на неговите внуци. „Mr. I” („Def Soul”/„Universal Music Bulgaria”) носи всички елементи на младежката аренби музика – и като композиции, и като текстове, и като цялостна продукция. Във всички случаи той не носи мъдростта на половинвековното присъствие на Роналд Айсли в музиката. Направен да се хареса на младото поколение потребители на музика, новият му албум привлича вниманието единствено с дуета с кралицата на соул музиката Арита Франклин – песента „You"ve Got a Friend”. Тя се отличава с изключителна чувствителност и хармония между двамата гиганти в музиката и носи белезите на тяхното приятелство.

Увлечението на Роналд Айсли по аренби музиката датира от средата на 90-те години, когато записва песен за Ар Кели. От тогава е псевдонимът му Mr. Biggs. След това аренби звездата продуцира и частично композира за „Айсли брадърс” албумите „Mission to Please” (1996 г.), „Eternal” (2001 г.) и „Body Kiss” (2003 г.). В последния от тях се включват и рапърите Лил Ким и Снууп Дог. В този период освен оригинални композиции „Айсли брадърс” изпълняват още песни, написани от Рафаел Саадик, Авант, Бейбифейс, Питър Сетера. Това е поредният повратен момент в кариерата на групата, която от края на 80-те години основно се вълнува от смуут джаза и работи с Паулино Да Коста, Нейтън Ийст, Пол Джексън джуниър, Джеф Лорбър, Джордж Дюк, Хърби Хенкок, Куинси Джоунс.

Кариерата на „Айсли брадърс” неведнъж е правила внезапни обрати в музикална посока. Началото е през 1954 г., когато четирима от братята Айсли създават госпъл квартет, насърчавани от баща им – самият той въодушевен от мисълта да сформира следващите „Милс брадърс”. Като белези на очарованието от тях се сочат излизанията им на сцената преди концерти на Махалия Джексън и Дайна Уошингтън. Следва периода на увлечението по ритъм енд блус и рок енд рол музиката и хитовете „Shout” (1959 г.), „Twist & Shout” (1962 г. и първи техен Топ 40 хит, достигнал до 17-то място) – и двете песни станали още по-известни в изпълненията на „Бийтълс”. През 1964 г. „Айсли брадърс” стават първата група, основала своя звукозаписна компания – „T Neck”. Същата година стават първите откриватели за света на музиката на Джими Хендрикс, който свири в групата им в продължение на две години, през което време заедно записват две песни. 1966-та е годината на създаването на „This Old Heart Of Mine (Is Weak For You)” – по-късно голям хит за Род Стюарт. Фънк песента им от 1969 г. „It"s Your Thing” (с прекрасен кавър от Арита Франклин) им носи единствената награда „Грами”. Фънк-рокът става основен акцент на групата „Айсли брадърс” от този момент нататък, когато към тримата членове на формацията (Върнън загива при катастрофа още на 13 г.), се присъединяват двамата по-малки братя и зетят в семейството – Крис Джаспър – и така се появява албумът „3+3”. В края на 70-те години в музиката на „Айсли брадърс” влизат и диско елементи.

От всичките членове на „Айсли брадърс” все още записва единствено Роналд Айсли. Неговият предходен албум от 2003 г. с музиката и с участието на Бърт Бакара: „Here I Am: Bacharach Meets Isley” е камерен и топъл дует с пианото на великия поп композитор.

Дата на издаване: 30.11.2010 г.

Подобни