Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Уикенд настроение

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Мийна - родена да разчувства и вълнува

Миналата година беше издаден дебютният албум на една австрийска певица и китаристка, чиято музика значително се различава от всичко, което сме свикнали да слушаме напоследък. Това е Мартина Крайл, която става по-известна като Мийна, а нейният първи студиен проект се нарича "Try Me". Когато са замесени емоции, е трудно да се обясни къде точно се крие магията по отношение на конкретно нещо, а при Мийна това като че ли не е необходимо. Важното е, че нейните записи не те оставят безразличен.

На първо слушане си личи, че Мийна не се стреми към комерсиален успех, защото музика с такава дълбочина и искреност като нейната може да извира само от едно място - сърцето. След това осъзнаваш, че, ако прибегнеш до сравнения, има опасност да "зацапаш" направеното от Мийна. През годините различни мениджъри и продуценти са й отреждали ролите на поп певица, рок кралица и даже двойничка на Тина Търнър и Джанис Джоплин. Мийна обаче усеща себе си по друг начин. Нейният блус е като дишането, естествен като водата и храната, нежен и същевременно груб като живота.

Мийна отраства в едно австрийско селце в семейството на електротехник и неговата съпруга. От малка е по поляните, сред кравите, с издрани колене. В този период й харесва да ходи на църква, запленена от звука на органа. По-късно се научава как да пее от семейните събирания, по време на които дядо й свири на цитра, а майка й и сестра й пеят заедно с нея. Първите си песни пише на 7-годишна възраст. По-късно започва да пее в местни ресторанти, където като награда получава сладолед и лимонада. Братът на Мина умира, когато тя е на 11 г. Той е човекът, който й подарява първата касета с музика от 70-те години и така тя се влюбва в песните на Джими Хендрикс. По време на тийнейджърските си години създава първата си рок група, държи се като бунтарка и мечтае да промени света. Това е и причината след като завършва образованието си да замине за Мозамбик, където работи в женски лагер. Следват пътешествия из Европа и САЩ, а така също и опити от различни продуценти, мениджъри, агенти и собственици на лейбъли да я отдалечат от истинската й същност. И всичко това до момента, когато Мийна среща блус продуцента Томас Руф и, когато са налице разбиране и свобода - нещата се получават. Така се ражда албумът "Try Me".

Подобни