Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Уикенд настроение

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Мишел Камило с ретроспективния бигбендов албум Essence: класически подход, латино корени и джаз импровизации

Мишел Камило е сред най-значимите латино джаз артисти на съвременната музикална сцена. Носител е на важни и престижни отличия, сред които „Грами“, „Латино Грами“ и „Еми“. Тази година той записа своя 25-и самостоятелен албум, като за целта създаде специален бигбенд със свои приятели и близки музикални партньори. Албумът се нарича Essence и е отражение на най-съществените музикални достижения на Камило за неговата 40-годишна кариера.

Продукцията съдържа пиеси от различни творчески периоди. По-голямата част от музикалния материал е бил записван в джаз трио, което според Камило е мини оркестър, докато бигбендът е достоен начин да отпразнува юбилейния си албум. Пиесите в Essence са погледнати от друг ъгъл, претворени са по нов начин. „Исках да се върнем към творби, които не съм записвал повторно през годините, да ги видя с нови очи и да изследвам новите идеи, до които сме стигнали чрез тях през годините.“ – казва музикантът.

Четири от пиесите отдават почит на важни и влиятелни за Мишел Камило музиканти. And Sammy Walked In е вдъхновена от личността на един от най-добрите перкусионисти в латиноамериканския джаз – Сами Фигероа. Mongo’s Blues съвсем красноречиво показва, че се отнася за друг велик владетел на ритмите – Монго Сантамария. С него Камило се среща през далечната 1979 г., когато младият тогава пианист се мести да живее в Ню Йорк, а Сантамария го поема под крилото си. Има и пиеса, вдъхновена от Арт Блеки, наречена Repercussions. Liquid Crystal е посвещение към Майлс Дейвис.

Обложката на юбилейния 25-и албум на пианиста и композитор с доминикански произход Мишел Камило също е отразила музикалната философия на артиста. Тя представя четирите стихии – огън, въздух, вода и земя. „Музиката ми е огнена, въздухът е пространството между редовете и символ на това как дишаме заедно, водата е потокът от идеи, а земята е груувът, органичният начин, по който той те държи здраво към земята.“ – обяснява артистът.

Съавтор на аранжиментите в Essence е тромпетистът и дългогодишен спътник на Камило в музиката Майкъл Филип Мосман. След като свири солово и в дуети, с безброй симфонични оркестри и с големи състави – бигбенда на „Брас асоциация“ в България, Бигбенда на Датското радио, Бигбенда на Западногерманското радио и телевизия, Люксембургския джаз оркестър, бигбенда на виенската „Фолксопер“, сега Мишел Камило за трети път издава албум със своя бигбенд. Предходният е студийният One More Once от 1994 г., а далеч по-късно излиза и „Кариби“ – в него същите пиеси са изпълнени през същата година при завръщането му в родната Доминиканска република.

За живота си с изкуство Мишел Камило казва: „Времето лети, когато се забавляваш.“

Подобни