Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Бележитите гласове

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Музика, лека и ефирна като бриз – Genesis на Киели Минучи и Special EFX

Вече три десетилетия известният китарист, композитор и продуцент Киели Минучи поднася на публиката позитивна, лека и мелодична музика, превръщайки се в един от най-ярките представители на стила смуут джаз. През 1982 г. заедно със своя колега и „музикален брат“, както Киели нарича унгарския перкусионист Джордж Джинда, основава формацията Special EFX. Групата бързо постига успех, съчетавайки по характерен за нея начин джаз с латино и африкански ритми. За съжаление в края на 90-те години здравето на Джинда се влошава и той умира през 2001 г.

След тази тежка загуба Киели Минучи продължава да прави музиката, която обича, и да поддържа жив духа на Special EFX. Новият албум на групата е от миналата година и носи заглавието Genesis. Едва ли за някого са изненада успехите на проекта – той беше на 20-а позиция в класацията на „Билборд“ за съвременен джаз, а първият сингъл от албума - Til The End Of Time, достигна до седмо място в „Билборд“ за най-добрите смуут джаз песни.

Киели Минучи и Special EFX остават верни на себе си, залагайки на изпитаната формула – джаз, примесен с поп, рок, малко фънк и екзотични ритми за разкош. В записите участват специални гости, сред които: мултиинструменталистът Мино Синелу, легандарният барабанист Омар Хаким и виртуозният цигулар Карън Бигс.

Една от пиесите, която се въртеше в обзорните класации на смуут джаз радиостанциите в САЩ в края на 2013 г., носи заглавието „Синя лагуна“. Тя като че ли най-точно описва музиката в Genesis на Киели Минучи и Special EFX – лека и ефирна като бриз, с дъх на море, вкус на лято и щипка безгрижие.

Дата на издаване: 21 май 2013 г. от Shanachie

  • Genesis на Киели Минучи и Special EFX е с премиера в ефира на Джаз ФМ в понеделник в предаването „Следобедни импровизации“.
Подобни