Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Музиканти от десет страни в електро суинг албума Swing Patrol на Tape Five

През трудните времена на Втората световна война Америка има своите филми и своята музика, които облекчават личното нещастие и засилват чувството за другарство и съпричастност. Биг бендовете на Бени Гудман, Арти Шоу, братята Дорси буквално не излизат от танцувалните зали между Източния и Западния бряг и владеят националния радиоефир. За тях пишат автори като Джордж и Айра Гершуин, Харолд Арлън, Оскар Хемърстайн, Джером Кърн, Коул Портър.

Бигбендовата музика и днес звучи толкова добре, колкото и някога. Съвременният американец може никога да не стъпвал в Ню Йорк сити, но знае, че линия „А” на метрото ще го отведе до Харлем! Защото за това се е погрижил Били Стрейхорн чрез неувяхващата Take the “A” Train.

Бигбендова музика от времето на войната пресъздава и германският автор и продуцент Мартин Стратхойзер в четвъртия албум Swing Patrol (ChinChin Records) на формацията си Tape Five. Проектът включва певци и инструменталисти от десет държави – от САЩ до Камерун, през Бразилия, Великобритания, Италия, Украйна, Румъния.

Дата на издаване: 2 октомври 2012 г.

Подобни