Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Следобедни импровизации

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Видео
  • Белонога изпълнява премиерно Шопски йенге от новия си албум
    Белонога изпълнява премиерно Шопски йенге от новия си албум

Музиката, която ни помага да се чуем – Белонога представя дебютния си албум „През очите на Слънцето”

За да се съберем със себе си и в хармония със света, е нужно да изолираме шума от живота си, за да останем на тихо, на чисто – само тогава можем да чувстваме силно. Съществените емоции са деликатни, фини; те изискват внимание и посвещение, за да ги доловим, да ги усетим като част от нас, да ги преживеем. Това разбиране за връзка, за хармония и за цялост е в основата на албума „През очите на Слънцето“ на Белонога.

Гергана Димитрова познаваме от „Мистерията на българските гласове“ и от „Ева квартет“, където слива гласа си със своите вокални партньори в създаването на съзвучието на песента. „През очите на Слънцето“ е неин солов дебют, многогласието в който се формира от вокала на Белонога и от автентични традиционни инструменти, на които свирят музиканти, споделящи нейната чувствителност и усещане за връзка със света. Всички композиции са оригинални, написани основно от Гергана Димитрова, а в две от тях се включва и Алекс Нушев. Той е и човекът, направил аранжиментите в проекта. Върху музикалната основа на българския фолклор и архаични култури, като тези на аборигените и пигмеите, импровизирайки спонтанно създават музиката на момента гост-музикантите Костадин Генчев – кавал („Булгара“ и „Дива река“), Виолета Петкова – гъдулка, Димитър Тишев – акордеон, Димитър Христов – тамбура, мултиинструменталистът от Гърция Вангелис Карипис – перкусии, арменският певец и музикант Хайг Язджиян – уд и глас, джаздоайенът Анатоли Вапиров – саксофон, Георги Маринов – диджъриду. Всеки от многото гласове споделя своя житейски опит, допълва другите, доразвива идеите им, а концентрираните музикални линии извеждат мъдростта в тези девет споделящи общото знание композиции. Алекс Нушев смесва записите заедно с Питър Уолш – звуков инженер с огромен опит, работил с ярки световни имена – от Spandau Ballet и Стиви Уондър до Питър Гейбриъл и Pulp.

Музиката в „През очите на Слънцето“ не създава нов свят, нито те пренася в друг – това е същият, нашият свят, само че го чувстваме по-плътно – виждаме го отблизо през личните усещания, когато потърсим връзката със себе си, виждаме го ясно през очите на Слънцето. Минало, сегашно и бъдеще се събират в едно – във вечността, в познанието и себепознанието, в стремежа – към хармония, обич и светлина. Това са основни усещания, които са изначално присъщи на човека – и днес ги носим в себе си, не сме ги изгубили или забравили, просто не винаги ги осъзнаваме и изразяваме.

Музиката в албума ни дава емоционална лекота, която ни държи много здраво стъпили на земята. Физически символ на това е керамичната плочка, вложена във всеки диск. Идеята е на продуцента Димитър Панев, автор на рисунката, а изработката е на Лили Николова. Тази плочка, също както музиката в „През очите на Слънцето“, ни помага да се видим ясно – в огледало, което не ни отразява, а ни показва.

Дата на издаване: 20 декември 2013 г. от Elen Music

  • Във „Видео” можете да видите концертно изпълнение на Белонога от първото представяне на новия й албум.

„Когато започнах да експериментирам, не знаех първоначално какво ще се случи. Нещата започнаха да се раждат впоследствие – с погледа върху вътрешното „аз”. Започнах да се себеоткривам, да откривам в себе си пространства, които не съм познавала”, споделя Белонога в разговор със Светослав Николов по Джаз ФМ радио, който можете да чуете в секцията „Интервюта” на сайта ни.

Подобни