Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Уикенд настроение

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Неиздавани досега концертни записи на Сачмо от Ница и Берлин събира колекцията Louis Armstrong Live in Europe

Записи от два концерта на Луис Армстронг на Стария континент събира колекцията Louis Armstrong Live in Europe, която излиза на 27 септември от каталога на Dot Time Records. Единият концерт е от първото издание на Международния джаз фестивал в Ница през 1948 г., а вторият е от 1952 г. в Берлин. Въпреки че германската изява е имала излъчване по RIAS (Radio in the American Sector), и двата концерта не са издавани в албум досега.

Първите 9 изпълнения в Louis Armstrong Live in Europe документират изявата на Сачмо в Операта в Ница. Големият музикант свири заедно със своята All Stars група, в която участват Джак Тийгардън (тромбон и вокали), Барни Бигард (кларинет), Ърл Хайнс (пиано), Арвел Шоу (бас) и Сид Катлет (барабани). В репертоара звучат пиеси като Rockin’ Chair, Them There Eyes, Black And Blue, On The Sunny Side Of The Street. Сачмо свири на тромпет, пее и уверено ръководи своята формация по време на изявата им на първия джаз фестивал в света за какъвто се смята този в Ница. Според промоутъра Ърни Андерсън мениджърът на Сачмо - Джо Глейзър, изрично му е казвал да не пее по време на европейското си турне, защото публиката не разбира английски. За щастие Армстронг не се съобразява с този съвет и това ни дава възможност да се радваме на неговите енергични вокални изпълнения и на брилянтната му вокална фраза.

Последните 7 композиции от Louis Armstrong Live in Europe са от концерт в Titania Palast в Берлин през 1952 г. Този запис, който е с много добро качество, е бил част от колекцията на доброволеца към RIAS (Radio in the American Sector) Винфрид Майер, който през 2016 г. дарява на Къщата музей и архивите на Луис Армстронг всичките си материали, свързани с гостуванията на Сачмо в Германия. В германската столица Армстронг отново е със своята All Stars група, но този път съставът е по-различен: Труми Йънг (тромбон), Боб МакКракън (кларинет и вокали), Марти Наполеон (пиано), Арвел Шоу (бас) и Кози Коул (барабани). В няколко от изпълненията се включва вокалистката Велма Мидълтън. Репертоарът преминава от My Bucket’s Got a Hole In It през Way Down Yonder in New Orleans и Lover Come Back to Me, за да достигне до финалното изпълнение: големия хит за времето си, а днес истинска музикална класика - A Kiss to Build a Dream On.

Louis Armstrong Live in Europe е музикална колекция със значение на исторически документ. Извън удоволствието от изследването на архивите, изваждането им на бял свят и достигането им до широката публика, е чисто меломанският момент, в който имаме възможност да се насладим на свежите изпълнения на Луис Армстронг и на музикалното му майсторство, както и на една виталност и чистота в изкуството на Сачмо, от които като че ли имаме все по-голяма нужда днес.

Дата на издаване: 27 септември 2019 г. от Dot Time Records

  • Louis Armstrong Live in Europe слушаме тази седмица в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“.
Подобни