Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Нейтън Ийст - басистът на супер групата Fourplay и Daft Punk, издаде дебютен солов албум, повлиян от успешните му сътрудничества

Нейтън Ийст е един от най-успешните и търсени басисти в съвременната музика, но едва през 2014 г. той издаде дебютния си албум като лидер. През годините Ийст е работил с имена като Ерик Клептън, Фил Колинс, Стиви Уондър, Хърби Хенкок, а от началото на 90-те г. е член на супер групата Fourplay. Любопитен факт е, че басистът свири в последния албум на дуото Daft Punk и, разбира се, в една от най-известните песни от този проект, превърнала се в световен хит - Get Lucky.

Сътрудничествата на Нейтън Ийст и неговият богат музикален опит оказват силно влияние върху дебютния му солов проект, който съвсем предвидимо носи името на музиканта. Една от композициите в него е препратка към Daft Punk. Тя се нарича Daft Funk и комбинира фънк с диско елементи. Други два от записите са класики на Стиви Уондър - Sir Duke и Overjoyed. Самият Стиви свири на хармоника във втората интерпретация. Майкъл МакДоналд участва в този диск в две различни роли, от една страна, като гост-вокалист в хита на Ван Морисън Moondance, и, от друга, като автор на песента I Can Let Go Now, която в случая е изпълнена от Сара Барелес.

Нейтън Ийст не пропуска да покани друг свой колега, с когото работят заедно отдавна. Нейтън свири в хита на Ерик Клептън Change The World и в наградения с „Грами“ албум на китариста Unplugged, а сега Клептън връща жеста, включвайки се в новия прочит на класиката на Blind Faith - Can't Find My Way Home, намерила място в дебюта на Ийст.

Сред останалите записи се открояват теми на Пат Матини, Боб Джеймс (колега на Ийст от Fourplay), Чък Лоуб (който от няколко години е член на супер групата), а така също и две оригинални композиции на басиста (една от които присъства в репертоара на Fourplay - 101 Eastbound).

Нейтън Ийст наистина се радва на чудесна кариера, по време на която успя да изгради впечатляваща репутация. Затова препратките в този първи негов солов албум са толкова много. Басистът се е опитал да вложи в един проект опит и емоции, трупани в период от над 30 години. Резултатът са пиеси, които разказват истории, изпълнени в компанията на първокласни музиканти.

Дата на издаване: 25 март 2014 г. от Yamaha Entertainment

  • Nathan East на Нейтън Ийст е с премиера в ефира на Джаз ФМ днес. Музика от него ще звучи в предаванията „Джаз ден“, „Следобедни импровизации“ и All Time Jazz Masters.
Подобни