Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Джаз ден

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Нови музикални върхове за Пат Матини с албума Kin (←→) и формацията, която развива нова концепция за единство - Pat Metheny Unity Group

"За мен всичко идва от музиката." - това споделя Пат Матини в интервю за Джаз ФМ в края на 2011 г. "Всичко, което големият китарист научава от и чрез музиката, той влага с нова енергия в следващите си музикални проекти." - това бих добавила за посоката, в която се развива творчеството на Матини. Неговият стил е лесно разпознаваем, но той обича да надгражда и в последните години музикалните му експерименти стават все по-богати и сложни, Матини не се страхува да поема нови предизвикателства и да изследва нови възможности.

През миналата година той спечели 20-та си награда "Грами" за албума Unity Band, в който за първи път от 1980 г. отрежда водеща роля на тенор саксофона. Unity Band включва Крис Потър (саксофон и бас кларинет), на барабаните е Антонио Санчез, с когото Матини работи от дълги години, а на баса свири едно от новите имена в света на джаза - Бен Уилямс. Сега Пат Матини добавя още един брилянтен музикант към своя "отбор" - мултинструменталиста Джулио Кармази и нарича тази конфигурация Pat Metheny Unity Group. За мнозина новата група на китариста е продължение на неговата прочута Pat Metheny Group.

Ето какво споделя самият Матини: "Година след издаването на албума Unity Band с квартета, включващ Крис, Бен и Антонио, изнесохме над 100 концерта. В течение на този период групата се превърна в една от тези редки комбинации от музиканти, където цялото е по-голямо от сбора на отделните съставни части. Същевременно аз много исках да създам нова концепция, която да премине отвъд стандартното разбиране за звученето на един квартет. Но наистина не исках да губя от енергията, фокуса и интензитета, които тази група беше развила. Исках да предвижа нещата напред. Ако идеята за Unity Band беше да създадем черно-бял документ за работата на четирима музиканти в звукозаписното студио, то новият ни албум е истинска експлозия от цветове, той е IMAX версия на това каква може да бъде група като тази."

За Pat Metheny Unity Group всичко изглежда възможно и постижимо. Тук водещи са не само уменията на музикантите, но и тази изключителна сплав, която се получава от единството помежду им и която отвежда музиката към нови върхове. Формацията е попила най-доброто от опита на Матини досега и дава прекрасна основа за продължаващото разгръщане на гения му. Както казва самият Матини: "Unity Group е платформа, която обединява целия спектър от неща, които съм правил като бендлидер през годините."

Дата на издаване: 4 февруари 2014 г. от Nonesuch Records

  • Музика от Kin (←→) на Pat Metheny Unity Group ще ви предложим в програмата на Джаз ФМ в сряда. Отделни записи ще прозвучат в предаванията "Джаз ден" и "Следобедни импровизации", а вечерта в All Time Jazz Masters ще имате възможност да чуете целия албум.
Подобни