Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Уикенд настроение

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

От богатите джазови архиви на Германия ремастерирани записи на The Modern Jazz Quartet от 1956 – 1958 г. излизат за първи път в Lost Tapes

Западна Германия непосредствено след Втората световна война – страната е опустошена, включително и в културно отношение. Американските войници довеждат джаза в оцелелите нощни клубове. Концертните зали във Фрайбург, Карлсруе, Щутгарт се изпълват с хора – джем сешън с Дюк Елингтън, Art Blakey’s Jazz Messengers, биг бендове, инструментални солисти, певци... Германски радиостанции, като например Südwestrundfunk (SWR), под влиянието на младия и ентусиазиран импресарио Йоахим Беренд започват да излъчват джазови програми. Млади тонрежисьори осигуряват условия, за да се превърнат тези събития в незабравими преживявания. Да прибавим към всичко това и прословутата германска съдържателност, която винаги е била антипод на френската артистичност!

Затова никак не е чудно, че днес – почти 65 години по-късно, германските архиви съдържат около 1600 аудио и повече от 350 телевизионни записа – може би най-голямата колекция от непубликувани концертни джазови записи в света. Сред тях – изпълнения на живо на The Modern Jazz Quartet, направени между 1956 и 1958 год. в Щутгарт. През 2013 г. те бяха издадени в колекцията Lost Tapes. Това са 13 композиции от Джон Луис и Милт Джаксън класически като конструкция и изпълнение, изпълнени с финес и достойнство. В тях се усеща как публиката е силно заинтригувана от пристрастията на Луис към Бах и бароковата музика. За красивото музикално преживяване допринася и великолепната звукова реставрация, която дължим на Südwestrundfunk. Ако изключим претенциозното встъпление на Оркестъра на Курт Еделхаген, безспорният диамант в колекцията е най-известната композиция на Джон Луис Django.

Дата на издаване: 24 септември 2013 г. от Jazzhaus

  • Записите от колекцията Lost Tapes на The Modern Jazz Quartet звучат днес в „Джаз ден” и „Следобедни импровизации” и са специален акцент на All-Time Jazz Masters.
Подобни