Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Парите и изкуството – основна тема в новия албум на Тери Лин Карингтън Money Jungle: Provocative in Blue. Барабанистката черпи вдъхновение от гения на Дюк Елингтън

Новият албум на Тери Лин Карингтън Money Jungle: Provocative in Blue е базиран върху проекта на Дюк Елингтън трио Money Jungle от 1963 г. Точно 50 години разделят двата албума, но идеите, заложени в предшественика, са актуални и до днес. В едно свое изказване Елингтън твърди, че „…музиката е там, където парите ги няма.“ В своя трибют Тери Лин Карингтън се връща към темите за капиталистическото общество, за връзката между парите и изкуството.

Карингтън попада на албума на Дюк Елингтън преди около 10 години. Тя открива Money Jungle в един сандък с преоценени дискове. Още от първото слушане Тери е спечелена от химията, която протича между музикантите и открива нещо мистериозно и напрегнато в техните записи. В последствие, подготвяйки се за своя албум, барабанистката започва да проучва биографията на Дюк с идеята да научи повече за неговата гледна точка и нагласа.

Money Jungle на Дюк Елингтън е записан заедно с Чарли Мингъс (контрабас) и Макс Роуч (барабани). В основата си Money Jungle: Provocative in Blue на Тери Лин Карингтън също залага на трио формата. Тери е поканила своите колеги Джералд Клейтън (пиано) и Крисчън Макбрайд (бас), но значително разгръща и обогатява интерпретациите с участието на редица специални гости: Кларк Тери, Робин Юбанкс, Тия Фулър, Лиз Райт, Хърби Хенкок и др. В някои от записите се преплитат откъси от изказвания на Мартин Лутър Кинг джуниър, Бил Клинтън, Барак Обама.

Тери Лин Карингтън и нейните колеги подхождат към композициите на Дюк Елингтън с уважение и изящество. Две от пиесите в проекта са написани от самата барабанистка, а една от общо 11-те композиции е създадена от Джералд Клейтън. Компактдискът е номиниран за „Грами“ в категорията „Най-добър инструментален джаз албум“. Money Jungle: Provocative in Blue е поредното доказателство, че съвременният джаз е дълбоко свързан със своите корени и е блестящ пример за това, че за повечето от идеите в джаза, родени преди десетилетия, не можем да говорим в минало време.

Дата на издаване: 5 февруари 2013 г. от Concord Jazz

  • Money Jungle: Provocative in Blue е с премиера днес по Джаз ФМ радио и звучи като специален акцент на "Следобедни импровизации".

Тери Лин Карингтън разказва за Money Jungle: Provocative in Blue в това видео:

 

Подобни