Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Следобедни импровизации

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Посветен на жените на Африка: Анджелик Киджо изпълва Eve с много любов и сила

Новият албум на талантливата и въздействаща африканска певица Анджелик Киджо се нарича Eve по две причини: той носи името на майката на певицата, която се казва Ивон, но псевдонимът й е Eve, а от друга страна това е метафорична асоциация с библейското име на първата жена – Ева. Самата Анджелик Киджо споделя, че е посветила музиката от този албум на жената от Африка – на нейната красота и мъдрост. Тя е разиграла този наистина вълнуващ образ на майката и първата жена много интересно и многопластово в различните си песни. Една от най-силните пиеси в албума е Bana, в която Анджелик Киджо пее със своята майка и с автентични женски хорове от нейната родна африканска страна Бенин, както и от Кения.

Като цяло музиката в Eve е трудно да бъде определена жанрово, защото е вдъхновена от африканската традиция, докосва се до автентизма на бенинските музикални корени, повлияна е от карибските и латино ритми и интонации. Едновременно с това се усеща свежестта на модерната и съвременна музикална култура, като артистите са преплели тези на пръв поглед несъвместими музикални текстури. Накрая се е получил един необикновен музикален микс – плътен и органичен, обединен от безграничната енергия на Анджелик Киджо.

При създаването на този проект Анджелик Киджо не е сама - до нея застава брилянтният й продуцент Патрик Дилет, а сред участниците виждаме имената на музиканти като Крисчън Макбрайд и Стив Джордан. Гост-музиканти са Д-р Джон, Кронос квартет, Стивън Бърнстийн, нигерийският вокал ASA, Филхармоничният оркестър на Люксембург. Албумът Eve е записан в Съединените щати, Франция, Люксембург и различни страни в Африка.

Дата на издаване: 28 януари 2014 г. от 429 Records

  • Албумът Eve на Анджелик Киджо е с премиера днес по Джаз ФМ и звучи в предаванията „Джаз ден” и „Следобедни импровизации”. Той е във фокуса на Desafinado в събота от 11 ч. и в понеделник от 21 ч.
Подобни