Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Преоткриваме времето като поредица от важни мигове със записания на живо студиен албум Kairos на Калил Шаин

Музиката в седмия албум Kairos на виртуозния френски джаз китарист от египетски произход Калил Шаин е асоциативна, изпълнена с образи и провокираща размишления за основната тема на проекта – времето. От древногръцкия език до днес достигат две думи за време – „кайрос” и „хронос”. И ако „хронос” измерва времето като физична величина, то „кайрос” е за точния благоприятен момент, в който се случва нещо важно, а ние трябва да реагираме пълноценно. Калил Шаин твърди, че е избрал това заглавие за албума си, защото се интересува и вълнува от, както го определя, „преоткритото време”.

Към създаването на албума си Kairos Калил Шаин е подходил нетрадиционно. Той събира цялата си компания от забележителни музиканти в артистична и предразполагаща към творчество къща със студио в Сен Реми де Прованс. Това е известното студио La Fabrique („Фабриката”), където има условия да се записва на принципа на музиката, изпълнена на живо. Така всички артисти записват лайв сесия в студийни условия и това ясно се улавя в музиката от албума – усещат се контактът между музикантите и свежестта на записите.

В своите девет композиции, записани в албума Kairos, Калил Шаин е освен философ и разказвач на истории, също и много креативен и инакомислещ артист. Той споделя, че се е опитал да бъде нетрадиционен в композициите си, като бяга от стандартните конструкции и схеми и създава свои музикални структури. И най-важното е, че успява да увлече след идеите си и останалите музиканти. Самият той освен на китара, свири още на хармоника и мандолина.

И така в Kairos слушаме интелигентна, екзотична и умозрителна музика.

Дата на издаване: 4 ноември 2013 г. от Turkhoise

  • Kairos на Калил Шаин е с премиера днес по Джаз ФМ и звучи в Desafinado.
Подобни