Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

С малко тъга, но и с много радост от живота - Катрин Ръсел посвещава на родителите си своя нов албум Bring It Back

С петия си самостоятелен албум Bring It Back американската джаз певица Катрин Ръсел отдава почит към своите талантливи родители - класически джаз артисти, посветили живота си на музиката. Песните в него са подбрани и аранжирани така, че да ни поведат към една малко носталгична, но зареждаща ни с любов музикална разходка. Потапяме се в експлозивен ритъм енд блус и в завладяващи и закачливи ретро дикси настроения, преминаваме през суинг ерата и достигаме чак до зората на джаза.

Албумът Bring it Back е вдъхновен от майката на Катрин Ръсел - Карлайн Рей, която ни напуска малко преди появата на проекта. Карлайн е една от първите жени-басистки и певица. Тя е в сърцето на популярната в средата на миналия век формация International Sweethearts of Rhythm, но единствения си самостоятелен албум издава едва през 2013 г. с насърчението и подкрепата на дъщеря си. С Vocal Sides Карлайн Рей отпразнува своя 88-ми рожден ден и само месец и половина след това си отиде от този свят.

В обърналия се назад към историята на джаза Bring It Back се усеща и присъствието на бащата на Катрин Ръсел - Луис Ръсел, който също е бил джаз музикант в Ню Орлеанс - той е пианист и лидер на групата на Луис Армстронг. Специално на него певицата посвети албума си от 2008 г. Sentimental Streak - втори в нейната дискография. Сега Катрин Ръсел прави първия запис на композицията на баща си Lucille, която е открита наскоро съвсем случайно в архивите на Сачмо и до този момент не е била реализирана. В Bring it Back това е сред най-емоционалните изпълнения на Катрин Ръсел, чийто глас звучи едновременно мощно и нежно, ретро и съвременно, с малко тъга, но и с много радост от живота.

Дата на издаване: 11 февруари 2014 г. от Jazz Village

  • Bring It Back звучи премиерно от днес в предаванията "Джаз ден" и "Следобедни импровизации" и е акцент на Singin' & Swingin'.
  • „Обичам да пея, обичам гласове. Пеенето е като лекарство за мен“, сподели Катрин Ръсел в интервю на Таня Иванова и Светослав Николов през 2012 г., когато излезе албумът й Strictly Romancin'. Разговора ще си припомним в 8:40 ч. днес.
Подобни