Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Джаз ден

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Щастие, хумор, любов и много джаз в A Mary Christmas на Мери Джей Блайдж

Популярна изключително в средите на почитателите на аренби музиката, Мери Джей Блайдж често е изявявала своите влечения към традиционния силно свързан с джаза соул. В тези записи под формата на сътрудничества с Арита Франклин, Пати Лабел, Род Стюарт, Стинг, Дейв Янг, дори и Андреа Бочели, Мери Джей Блайдж внася свежия полъх на дистанцирането от канона. В съчетаниe с блестящите й вокални възможности това обяснява защо големи звезди обичат да работят с нея – откроявайки се, тя ги подчертава. Младежката непокорност в същото време утвърждава Мери Джей Блайдж като характерна певица със собствен стил – дълбоко вътрешно мотивиран и чиито достойнства тя добре познава. Дълги години очаквахме албум, който да я покаже в още по-близка до джаза среда – и сега вече можем да се зарадваме на A Mary Christmas.

Играта на думи в заглавието на албума, при която пожеланието „Весела” за коледните дни е изписано като името на изпълнителката, отново подчертава оригиналния и автентичен подход на Мери Джей Блайдж към класическия коледен репертоар. Със своите изпълнения тя издига във възторг, усмихва или настройва сантиментално, но задължително прави слушателя участник в преживяването. Нейният поглед към традиционните песни е лично преживян с лекотата на споделеното щастие, заради което ги обикваш наново. Песента Mary, Did You Know разширява конкретния смисъл на благословеното Рождество, за да се превърне в размисъл за пътя на твореца, за неговата мисия и отговорност, за призванието и осъществяването му.

В албума си A Mary Christmas Мери Джей Блайдж се изявява като творец, за когото няма граници в изразяването. 12-те песни са основно в стилистиката на соул музиката, но има и чисто джазови, както и типични поп изпълнения; те са предимно на английски, но има и такива на френски и португалски, сред партньорите са популярни музиканти с разнообразен профил – от Барбра Страйсенд и Крис Боти, през госпъл групата „Кларк систърс” и Марк Антъни до Джеси Джей от върховете на поп класациите.

Дата на издаване: 15.10.2013 г. от Verve

Подобни