Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Светът според Анди Бей. Албумът му с това заглавие е номиниран за „Грами”

Топъл, интимен и поглъщащ е новият албум на музикалния ветеран Анди Бей - The World According To Andy Bey. Проектът е номиниран за наградата „Грами“ в категорията за вокален джаз, а в края на миналата година десетки музикални критици в САЩ го включиха в класацията за 50-те най-добри джаз заглавия на 2013 г.

Анди Бей издава първия си солов проект през 1952 г., когато е едва 13-годишен. Четири години по-късно създава групата Andy and the Bey Sisters, която записва три албума преди да се разпадне през 1967 г. Сред знаковите моменти в кариерата на Бей са сътрудничествата с Гари Бартц и Хорас Силвър. Дискографията му наброява 11 заглавия. Според мнозина той не е достатъчно известен на публиката и заслужава много повече внимание.

Шест години делят предпоследния албум на Анди Бей (Ain't Necessarily So) от новия му проект. В The World According To Andy Bey 74-годишната легенда пее и свири на пиано. Красивият му баритон е белязан от следите на времето, от опита, мъдростта и болестите, но гласът не е изгубил от своята мощ и очарование. В селекцията от песни попадат класики на Гершуин и Харолд Арлън. Четири от композициите са оригинални – едната от тях Анди Бей посвещава на Майлс Дейвис (Dedicated to Miles), а друга от песните - Being Part of What’s Happening Now, се фокусира върху проблемите на света днес.

The World According To Andy Bey е албум-изповед, в който Анди Бей „говори“ тихо, нашепвайки нещата, които иска да сподели със слушателя. Албумът е интимен без да е интровертен, защото създава усещане за общуване с човек, на когото можеш да се довериш.

Дата на издаване: 25 юни 2013 г. от High Note

Подобни