Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Джаз ден

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Творци на собствения живот с хипнотичния Spiritual Funk to the Groove на Fingertone и Malik

Първият албум на Fingertone (Филип Александров – Фичо) и Malik (Майкъл Флеминг – Lexus) идва със съзерцателна музика, предразполагаща вглеждане в себе си и отваряне към космическата хармония. Тази музика е почувствана веднъж и след това дълго e осмисляна, за да достигне сега до нас на диск с предстояща премиера днес след 23 ч. в „София лайв клуб“.

„Бързо направихме песните, но отне време да ги финализираме. Сега дойде моментът и сме много доволни. Явно хубавите неща изискват време.“ – поглежда назад към изминалите години Филип Александров. Той е музикант, чието изкуство ни е познато от различни формации, включително Babyface Clan и Plastic Hi-Fi, както и от сътрудничествата с Белослава и най-вече с – Рут Колева. Една среща се оказва съдбоносна и преломна.

С Майкъл Флеминг преди повече от пет години го запознава DJ Ilko – музикант от групата Tri-O-Five, на която вокалистът е фронтмен. Идеята за съвместен албум се появява мигновено. Malik описва взаимността в основата на творческото им сътрудничество: „С Фичо споделяме еднакви музикални предпочитания. Беше много лесно да се свържем, когато решихме какво искаме да правим. И двамата сме фънки и грууви. Така стигнахме до Spiritual Funk to the Groove („Духовен фънк в груува“).“

Макар да е динамичен, албумът носи спокойствието, с което е създаден. „Имах много повече време и не трябваше да бързам. Когато работиш в студио, е голям плюс да имаш време да прецениш. А и предполагам, че имам повече опит и мога да изразя себе си по-добре в това, което искам. Знам по-добре отпреди какво искам да постигна.“ – обяснява Fingertone за дългото осмисляне на музиката. Върху искреността акцентира и Malik: „И аз, и Фичо споделяме това, което е вътре в нас – и ето го резултатът.“ Яснотата на музикалната идея и мирът в душите на творците правят за публиката света по-разбираем: „Не сме искали да напрягаме слушателите с много неща, но те са там, отдолу, и оставяме всеки сам да си ги намери.“ – описва проникновението Fingertone.

Spiritual Funk to the Groove двамата творци създават с уважение към любимата музика. „Този албум за мен е поклон към традиционния джаз и към фънка, музиката, която днес вече не се свири. Това е послание към артистите, че истинската музика никога няма да си отиде.“ – с убеденост в гласа заявява Malik.

Ако космосът отеква с въпроса, който си задават седем милиарда души: „Това ли е животът за мен?“, музиката в Spiritual Funk to the Groove осветява пътя, който сами ще извървим, взели живота си в своите ръце.

  • Чрез бутона „Аудио“ можете да чуете интервюто на Светослав Николов с Филип Александров и Майкъл Флеминг от 7 ноември.

В сътворяването на Spiritual Funk to the Groove участват вокалистите Рут Колева и Елена Кокорска, барабанистът Деян Драгиев – Даката, саксофонистът Петър Момчев, китаристът Майк Делука, а барабаните програмират Боян Златков – Барона и Васил Вутев – Soulization. Албумът е реализиран с подкрепата на „Музикаутор“ по програмата „Културен фонд“.

Концертната премиера е на 9 ноември от 23 ч. в „София лайв клуб“. Слушателите тогава ще са първите, които ще могат да си закупят диска и ще чуят всички песни, изпълнени от Fingertone и Malik заедно с Рут Колева и Елена Кокорска и в инструменталната компания на Боян Златков – Барона (бас), Петко Дреников (китара), Деян Драгиев – Даката (барабани), Петър Момчев (саксофон) и Кирил Зафиров (тромбон). Събитието ще започне с диджей сет от 21:30 ч., а представянето на албума ще бъде допълнено и от още песни в дълга вечер на хипнотичната, съзерцателна и светла музика.

Дата на издаване: 9 ноември 2018 г.

Подобни