Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Jazz FM хитове

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Уили Нелсън, Уинтън Марсалис и Нора Джоунс интерпретират песните на Рей Чарлс в едно от най-горещите заглавия на 2011 г. - „Here We Go Again”

За този албум се говореше месеци наред преди да бъде издаден, а сега официалната му премиера вече е факт. Когато един проект събира заедно артисти от ранга на Уили Нелсън и Уинтън Марсалис, той не може да остане незабелязан. Така беше с концертния диск на двете легенди „Two Men With The Blues” от 2008 г., който създаваше усещане за продължение. И то не закъсня. В началото на 2009 г. Нелсън и Марсалис изнасят два поредни концерта в залата „Фредерик П. Роуз” на „Линкълн център”. Билетите и за двете събития са разпродадени, а една от приятните изненади е участието на Нора Джоунс.

Уили Нелсън и Уинтън Марсалис избират 12 от най-красивите песни на Рей Чарлс и всъщност с някои от тях ни връщат в 50-те години на миналия век, когато за един артист е било изключително важно да познава различни музикални стилове. Това си личи както от репертоара на самия Рей Чарлс, така и от кавърверсиите, които Нелсън и Марсалис правят на хитовете на големия музикант. Интерпретациите в „Here We Go Again” („Blue Note”/„Анимато мюзик”) носят колорита и многообразието на госпъл, кънтри, болеро, хард боп, R&B, суинг. Новият прочит звучи солидно, с респект, а за блестящите изпълнения допринася квинтетът на Уинтън в състав: Уолтър Блендинг (тенор саксофон), Дан Нимър (пиано), Карлос Енрикес (бас) и Али Джаксън (барабани). В някои от пиесите се включва и приятелят на Уили Нелсън - Мики Рафаел (хармоника).

В двата концерта, посветени на Рей Чарлс, много елегантно и логично се вписва присъствието на Нора Джоунс. Нора е записвала с Рей, познава добре творчеството му. От друга страна, Уили Нелсън е един от идолите й и тя не отказва удобен случай да работи с него. Що се отнася до Уинтън - Нора винаги е искала да направят нещо съвместно. Нора Джоунс пее в половината от общо 12-те песни в „Here We Go Again” и няма момент, в който тя да не се чувства комфортно, и в който да не затвърждава впечатлението за своята „универсалност” като артист. Благодарение на Нора песните звучат още по-нежно и красиво, а в изпълненията се усеща копнеж по изначалното, истинското.

Малко албуми от последните години могат да се похвалят с „чистотата” на „Here We Go Again”. Обикновено, колкото и да е добър крайният резултат, когато на едно място се съберат големи имена, си личи силното желание за успех. В случая Уили Нелсън, Уинтън Марсалис и Нора Джоунс ни поднасят един вечен репертоар с лекота, професионализъм, без претенции и с много любов. Всъщност Уинтън най-добре обобщава историите в албума с думите: „В началото се влюбваш, после си изгубен и съсипан, а накрая се опитваш да се завърнеш към себе си.”

Дата на издаване: 29 март 2011 г.

Подобни