Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Незабравими балади

English
Търсене
104 MHz в София

Нова музика

Величието на Ърта Кит, пресъздадено със завидно умение от артистичната Рене Мари в албума I Wanna Be Evil: With Love To Eartha Kitt

Новият албум на Рене Мари I Wanna Be Evil е пример за това как никога не бива да казваме никога. Вокалистката винаги е твърдяла, че никога няма да запише албум-трибют, но типично в нейния непредсказуем стил в края на миналата година тя посвети новия си проект на Ърта Кит.

Между двете съществуват много прилики, затова изглежда логично, че Рене Мари избира да изрази любовта си към силна личност с ярка индивидуалност, каквато е Ърта Кит. Легендарната певица, актриса, танцьорка и кабаретна звезда е носителка на 5 награди „Еми“, има звезда на Холивудската алея на славата, известна е с активната си социална дейност в подкрепа на мира и еднополовите бракове. За нея Орсън Уелс казва, че тя е „най-вълнуващата жена на света“.

Рене Мари има репутацията на непредсказуем и ексцентричен артист. Тя предпочита в повечето случаи сама да пише песните си, има и солова шоу програма, изградена от думи и музика, която се фокусира върху теми като сексуалното насилие и придобиването на увереност и самочувствие. Мари започва кариерата си сравнително късно – на 42-годишна възраст – преди това се концентрира върху отглеждането на двете си деца. За първи път гледа Ърта Кит в ролята на Жената-котка в телевизионните серии за „Батман“ от 60-те години. Тогава Рене Мари е едва 10-годишна, но въздействието на Ърта Кит оставя отпечатък върху нея за цял живот.

Това е и причината вокалистката да се опита да пресъздаде не друго, а именно този магнетизъм на Ърта Кит в новия си албум I Wanna Be Evil: With Love To Eartha Kitt. Рене Мари се справя блестящо с някои от най-емблематичните песни от репертоара на Кит, сред които C'est Si Bon и Santa Baby. Подкрепят я първокласни музиканти: Кевин Белс (пиано), Елиас Бейли (бас), Уайклиф Гордън (тромбон), Ейдриън Кънингам (саксофони, кларинет, флейта), Етиен Чарлс (тромпет) и Куентин Бекстър (барабани).

I Wanna Be Evil: With Love To Eartha Kitt е албум, който впечатлява не само с вокалните умения на Рене Мари. Това е проект, в който страстта и емоцията са изведени на преден план. Покрай историите, които Рене Мари пресъздава и преживява чрез песните, в своя албум тя разказва не за една, а за две вълнуващи жени – Ърта Кит и себе си.

Дата на издаване: 12 ноември 2013 г. от Motema.

  • Записи от албума на Рене Мари I Wanna Be Evil: With Love To Eartha Kitt звучат премиерно по Джаз ФМ в понеделник в предаванията „Джаз ден“ и „Следобедни импровизации“. Те са акцент на Singin' & Swingin' тази неделя, като в предаването Мирослава Кацарова ще предложи и оригинални изпълнения на легендарната Ърта Кът.
Подобни