Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Следобедни импровизации

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Благородникът на пианото Паул Бадура-Скода свири Моцарт на 14 октомври в зала „България“

Живата легендата на клавирното изкуство Паул Бадура-Скода ще изнесе ексклузивен концерт в зала „България“ на 14 октомври по покана на маестро Найден Тодоров. Неповторимият пианист е сред специалните гости в 90-ия юбилеен сезон на Софийската филхармония. Той ще представи един от най-мащабните концерти за пиано на Моцарт K 491 (N24).

В своя дълъг творчески път Скода е срещал всички големи имена на класическата музика на XX век. На международната сцена го извеждат диригентите Вилхем Футвенглер и Херберт фон Караян в далечната 1949 г. През годините работи с имена като К.Бьолм, Л.Маазел, Зубин Мета, сър Маккерс и мн. др. Той е и изпълнителят с най-голям брой записи на музикалния пазар. Паул Бадура-Скода е провъзгласен за един от най-големите пианисти на нашето време. Неговите интерпретации на Моцартовите концерти са считани за шедьоври, а теоретичните му трудове по пиано са настолна книга за светила в жанра.

Във втората част на концерта Софийска филхармония ще изпълни емблематичната „Кармина Бурана“. Диригент на събитието е Найден Тодоров, а специално за концерта у нас идва тенорът Оскар де ла Торе. Участват още Националният филхармоничен хор, сопраното Мария Цветкова и баритонът Иво Йорданов. „Можете вече да унищожите всичко, което съм написал по-рано и което за съжаление, вие сте напечатали. С „Кармина Бурана“ започват моите събрани съчинения“ - пише Карл Орф на своя издател след написването на кантатата, която се превръща в едно от най-предпочитаните и изпълнявани музикални произведения на нашето време.

Билетите за концерта са на цени от 25 до 50 лв. и все още са налични на касата на зала „България“, Eventim, ePay и Ticketsbg.

Подобни