Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Следобедни импровизации

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Blue Note Records на 75 години. Компанията ще празнува през цялата година

На 6 януари Blue Note Records отбеляза 75 години от създаването си. Една от най-уважаваните звукозаписни компании в света е основана от германския емигрант и страстен фен на джаза - Алфред Лайън, който продуцира първата си звукозаписна сесия на 6 януари 1939 г. в Ню Йорк. През 1984 г. компанията е възродена от Брус Лундвал. Тя се фокусира върху най-доброто от джаза, обхващайки историята на музиката като се започне от хот джаз, буги ууги и суинг, премине се през бийбоп, хард боп и пост боб и се стигне до соул джаз, авангард и фюжън.

Blue Note Records ще празнува своята 75-та годишнина с поредица от събития през цялата 2014 г. Едно от тези събития беше концертът на двама от водещите артисти на компанията - Робърт Гласпър и Джейсън Моран, на 8 януари по време на NYC Winter Jazzfest at The Town Hall в Ню Йорк. Portland Jazz Festival, който ще се проведе от 20 февруари до 1 март, също е предвидил в програмата си концерти в чест на лейбъла. Там ще участват Brian Blade & The Fellowship Band, Елиане Елиас и др. На 11 май в "Кенеди център" във Вашингтон предстои голям концерт на Джейсън Моран, в който ще се включат звезди като Нора Джоунс, Уейн Шортър и др.

По случай юбилея на Blue Note Records през месец март ще бъде открита изложба в GRAMMY Museum в Лос Анджелис. По време на нея ще бъдат показани обложки на албуми, фотографии, любопитни моменти от историята на лейбъла и музика.

Човекът, възродил Blue Note през 80-те години - Брус Лундвал, ще издаде своята автобиографична книга Playing By Ear. Той остана начело на компанията за период от 25 години. Лундвал е в основата на големия комерсиален успех на музиканти като Боби Макферин, Даян Рийвз, Касандра Уилсън, Нора Джоунс, Ал Грийн, Анита Бейкър и мн. др. През 2011 г. ветеранът продуцент и музикант Дон Уос се присъедини към Blue Note като Главен творчески директор, а скоро след това стана президент на лейбъла. Брус Лундвал продължава да бъде почетен председател на борда.

Най-важният момент, който силно интересува меломаните, е новата музика, която Blue Note Records планират да издадат през настоящата година. На 18 февруари е официалната премиера на новия албум на Такуя Курода - Rising Son. Малко след това - на 11 март - ще бъде издаден нов албум на друг тромпетист - Амброус Акинмусъри със заглавие the imagined savior is far easier to paint. Очакват се нови проекти на Brian Blade & The Fellowship Band, Джейсън Моран, Joe Lovano/Dave Douglas Soundprints Quintet, Хосе Джеймс и на две от легендите на Blue Note: Уейн Шортър и Боби Хътчерсън в квартет с Дейвид Санборн, Джоей ДеФранческо и Били Харт.

Подобни