Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Desafinado

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

„Бохеми“, „Зоро“ и „Класиката среща АББА“ в програмата на „Банско опера фест“ от 23 до 25 август

На 23 август (четвъртък) площад „Никола Вапцаров“ в Банско се превръща в сцена за касическа музика. За девета поредна година курортното градче ще се изпълни с ценители на красивото изкуство от България и чужбина. Организаторите от Община Банско и „Монте мюзик“ са избрали разнообразна програма за всяка една от фестивалните вечери.

Откриването на „Банско опера фест“ ще направи съставът на Държавна опера Стара Загора с концерта „Класиката среща АББА“. Най-големите хитове на популярната формация ще звучат в класически аранжимент и в изпълнение на дует „Мания“. Дирижира брилянтният Найден Тодоров, който ще застане зад диригентския пулт и на следващия ден – 24 август (петък), когато Старозагорската опера представя „Бохеми“. Сценичната адаптация е на Славчо Николов, а сред солистите откриваме имената на Милен Божков, Руси Ников, Нина Божков и Ивайло Джуров. Операта „Бохеми“ е написана по либретото на Луиджи Илика и Джузепе Джакоза, които са работили по голяма част от оперите на Пучини. Либретото е базирано на новелите „Сцени из живота на бохемите“ от Анри Мюрже. Темите в „Бохеми“ са актуални и днес – младежкият дух и желанието за промени във всеки един от нас винаги са на дневен ред.

Съботната вечер (25 август) е отредена за един от пъстрите мюзикъли, които представят Държавна опера Варна – „Зоро“. Още на премиерата си преди близо два месеца постановката спечели сърцата на публика. Легендарната история за борбата на доброто срещу злото е трайно вдъхновение за Gipsy Kings, които застават зад музикалната част, а допълнителните оркестрации, композиции и аранжименти са на Джон Камерън, текстът на Стивън Кларк е по известния роман на Исабел Алиенде „Зоро - легендата започва“. Мюзикълът пресъздава драматичната приказка за романтичния герой Зоро в необикновени певческо-актьорски превъплъщения, зрелищни борби с мечове и невероятни каскади, всичко обгърнато в автентичните цветове на традиционното фламенко. Постановката е на Петко Бонев, дирижира Страцимир Павлов.

Класическите емоции под откритото небе на Банско са с вход свободен, а курортният град гостоприемно очаква своите гости в последния топъл уикенд на август (23, 24 и 25 август). Всички постановки са с начален час 20:30 часа.

 

Подобни