Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Церемония на Паметника на българския опълченец, специални музейни събития и концерти за Националния празник

Националния празник ще отбележим с официална церемония в понеделник пред Паметника на българския опълченец, а специално посрещане ни подготвят Националният исторически и Националният военноисторически музей. На 3 март и в дните, предшестващи празника, ни очакват и много концерти с джаз, класическа, народна и популярна музика.

Официалната церемония за отбелязване на Деня на българското Освобождение, е от 11:30 ч. на 3 март пред Паметника на българския опълченец. На организираното от Столичната община тържествено честване слово ще произнесе заместник-кметът по културата и образованието д-р Тодор Чобанов. Водещи на празничното събитие са актьорите Кристина Белчева и Мариус Донкин. В програмата участват вокален ансамбъл „България“ с диригент акад. Валентин Бобевски, детска вокална група с ръководител Пламена Златева, певицата Джина Иванова и студентът в Националната музикална академия Йордан Марков.

На 3 март Националният исторически музей обявява вход свободен за посетителите си. Цените на голяма част от книгите на историческа тематика, които се продават там, само на този ден ще бъдат намалени с 50%. Първите десет посетители ще получат подарък – книгата „Войните на България за национално обединение 1885, 1912 – 1913, 1915 – 1918 г.“ на директора на музея проф. Божидар Димитров с негов автограф.

На Деня на Освобождението на България за пета поредна година Националният военноисторически музей организира специално събитие – ще ни покаже в изложба символите на държавността. Знамето, което депутатите от Великото Народно събрание имат за основа, когато определят националния трикольор, единственият запазен държавен печат от времето на Третото българско царство, екземпляр на Конституцията, принадлежала на княз Александър I, нотните листи с първия български национален химн „Шуми Марица“, личните щандарти на българските владетели, както и български бойни знамена, носители на националната символика, са само част от реликвите, до които посетителите ще могат да се докоснат единствено на този празничен ден. Интересни факти и събития, свързани с уникалните експонати, ще запознаят публиката с истории за родолюбие, достойнство и чест и ще я пренесат във времето на младата българска държава. Как творението на младата девойка Стиляна Параскевова се превръща в първообраз на националния трибагреник, какви спорове е имало около приемането на Търновската конституция, каква история пази първият български национален химн – това са само някои от въпросите, чиито отговори ще научим в залите на Националния военноисторически музей на деня на националния ни празник. Вратите на музея ще бъдат отворени от 10 ч. докато си тръгне и последният посетител.

Автентични огнестрелни и хладни оръжия, униформи, военни отличия, предмети и други материали, придобити от българската армия по бойните полета през XIX и XX век, представя от днес съвместна изложба на Академията на МВР, Национално дружество „Традиция” и сектор „Музей” към МВР. Изложбата с експонати, собственост на членове на дружество „Традиция” – София, ще бъде открита в централното фоайе на Академията на МВР на бул. „Александър Малинов” №1 в 13.30 ч. с ритуал от членове на дружеството, които ще се представят в униформи от Третата българска държава. Много от експонатите се показват за първи път.

На 3 март всички музеи на Столичната община са с вход свободен: Софийската градска художествена галерия, музея под базиликата "Св. София", парка на двореца "Врана", Зоологическата градина.

На 28 февруари от 14 ч. в Националния исторически музей ще се състои тържествен концерт, организиран от столичния район „Витоша” със съдействието на Съюза на артистите в България. Тържеството ще бъде открито от кмета на район „Витоша“ инж. Валери Йорданов. Програмата за малки и големи включва драматизации, песни, викторини, танци, а водещ ще бъде актьорът Цветелин Павлов. Входът е свободен. След програмата публиката ще може да разгледа експозицията на Националния исторически музей.

В тържествен концерт, посветен на националния празник, днес в концертната зала на Общински културен институт „Искър“ участие ще вземат Софийският духов оркестър, танцов ансамбъл „Искър“, сестри Аджови, малките певци Антонио Иванов и Вероника Начева, народната певица Гуна Иванова, деца от ОУ „Проф.Джон Атанасов“ и СОУ „Никола Беловеждов“. Водеща е актрисата Галя Асенова. Входът за събитието с начало в 18 ч. е свободен.

По случай националния празник Софийската филхармония и Националната гвардейска част представят тържествен концерт с класическа музика, на който ще чуем произведения от Чайковски, Майербер, Големинов, Братанов, Бръзицов, Леви, Хелмесбергер и Бетовен. Участват Националният филхармоничен оркестър с диригент Любка Цу Гутенберг (Германия), Гвардейският представителен духов оркестър с главен диригент майор Ради Радев и солистите Еделина Кънева и Орлин Горанов. Тържественият концерт ще се състои на 3 март от 12:30 ч. в зала „България“, а входът е свободен.

Като част от празничната си програма bTV повтаря концерта на звездите от „Зелената песен на България“ на 3 март от 12:30 ч. В състезанието на Джаз ФМ, Z-Rock и N-Joy от bTV Media Group музикални призиви за грижа за природата ще чуем от Рут Колева, Михаела Филева, Der Hunds, Графа, „Революция Z“, Криско, Били Хлапето и Дивна. Водещи от радиостанциите пък ще разкажат за своите ежедневни жестове, с които опазват околната среда.

„Българин да се наричам първа радост е за мен“ е мотото на инициатива на учениците от 73-то СОУ „Владислав Граматик“ в София, която те осъществяват съвместно с „Ротари“. Младежите ще прожектират на 1 и 2 март на фасадите на столичните 20-то и 120-то ОУ и на вътрешни екрани в The Mall и Paradise Center образите на велики личности – Васил Левски, Христо Ботев, Георги Бенковски. На 3 март те са организирали прожекция на филм на екрана на езерото „Ариана“. Проектът е подкрепен от Столичната община и е част от кампанията за кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

Подобни