Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Jazz FM Prime Time

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Цветно брас приключение от Франция на третото издание на фестивала Brazzobrazzie с музиката на Funky Style Brass

Среща на деветима студенти от Музикалната академия в Тулуза през 2005 г. дава началото на Funky Style Brass – брас група в свободен стил, която по неподражаем начин съчетава различни музикални жанрове и с лекота преминава от едно състояние към друго. Музикантите пристигат за първи концерт в България на 8 март малко преди полунощ на сцената на Sofia Live Club, за да закрият третото издание на фестивала Brazzobrazzie на „Брас асоциация”.

Представленията на Funky Style Brass не са като нищо друго, което сте виждали досега. На сцената излизат деветима забележителни музиканти със страхотно чувство за хумор, необичайни костюми, заразителна музика и неизчерпаема енергия. Композициите на Funky Style Brass съчетават оригинални музика и текстове и създават уникална, приповдигаща, енергична фънки атмосфера, като в същото време отдават почит към традициите с мощен брас звук.

До момента Funky Style Brass са издали два албума: Aquo Groovat (2009 г.) и Merci Pour Les Hitres („Благодаря за стридите”, 2011 г.). Следващия си шедьовър брасаджиите от Тулуза ще представят през април.

Funky Style Brass имат редовни изяви във Франция, както и на фестивали в Европа. Споделяли са сцената с артисти като Manu Chao, Емир Кустурица, Hilight Tribe и Ojos de Brujo. Испанският вестник El Mundo ги сравнява с Mano Negra или Gogol Bordello, а холандското издание PZC-Zeeland казва, че „никой не може да стои мирно, когато деветте костюмирани момчета раздават цялата си енергия. По тяхна команда публиката пада на колене и, когато музиката тръгне отново, всички започват да танцуват.”

Edinburgh International Jazz & Blues Festival кани Funky Style Brass през 2013 г. като част от единбургския карнавал. Двехилядната публика е омагьосана, а билетите за концерта им с капацитет 200 места са бързо разпродадени, въпреки че 24 часа преди него никой не е чувал за тях. Организаторите на фестивала си спомнят: „Деветчленната група от Тулуза има собствен малко луд стил и, да – неизчерпаемият им и необичаен запас от костюми (мрежести чорапогащи, пилешки костюми, фалшиви розови мохикани…) може да ви наведе на мисълта, че забавлението е техен приоритет пред музиката. Тяхната артистичност, екстравагантни костюми и танци обаче не отвличат вниманието от фантастичната им музика – от фънка до музиката от Ню Орлиънс, от рапа и рока до фанфари с мощни брас мотиви и здрав груув. Неустоимо, енергично парти!”

В програмата на третото издание на традиционния празник на духовата музика и радостта от живота Brazzobrazzie са включени и концерти на духовия оркестър Brazz ViliDJ (който наскоро представи първия си албум Blow Your Brainzz Out), на латино стихиите от De Fuego Orchestra, на етно-джаз изкушението RomaNeno Project и на експлозивната смес от джаз, фънк и свободен полет към неизвестното Metaфormoза на Росен Захариев - Роко. Фестивалът ще бъде открит с концерт на легендарния американски тромбонист Джигс Уигам, който пристига за първи път в България по покана на „Брас асоциация” и фондация „Америка за България”.

Билети за фестивала могат да бъдат закупени в мрежите на „Тикетпортал” и „Тикетплюс”, в билетния център на НДК и на място в Sofia Live Club в дните на фестивала. Фестивални покани ще получат десетима, които участват в създаването на своя песен с инструментите на „Брас асоциация” на www.facebook.com/Bushmills.Bulgaria/app_238155743037124?ref=br_tf.

Brazzobrazzie е част от събитията в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

Всичко за фестивала: на www.brazzobrazzie.com.

Подобни