Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Деветашкото плато за първи път ще бъде озвучено от джаз

Дал ни много от джаз талантите на България, районът между Ловеч, Севлиево и Левски ще бъде озвучен от джаз музика утре вечер по време на най-новия музикален форум. „Джаз вечер на Деветашкото плато“ започва от 18 ч. до пещерата Гарваница край село Горско Сливово и ще продължи с джем сешън „Jazz онгъл“ от 22 ч. в село Кърпачево. В реализирането на тази идея фондация „Джазтет“ на Венци Благоев е партньор на Сдружение „Деветашко плато“. Чрез тази неправителствена организация Ива Таралежкова – майката на един от солистите на „Джаз за деца“ – Петър Терзиев, работи за развитието на региона. На това магично място джаз музиката ще примеси своята атмосфера със свежестта на зелените поляни и сините планини. „Логично е в такъв край също да се развива хубавата музика.“ – каза Венци Благоев в интервю за Джаз ФМ. Родом от там са контрабасистът Трифон Димитров, китаристът Шибил Бенев, както и много други изпълнители, които ще участват във фестивала.

„Джаз вечер на Деветашкото плато“ открива Севлиевската духова музика. Под ръководството на нейния концертмайстор Пламен Драшков тя е продължител на дългогодишните музикални традиции, а сред нейните членове са бас китаристът Огнян Тюлюмбаков и тромпетистът Стойко Раднев, познат ни от „Динамит брас бенд“ и „Шоуто на Тодор Колев“. След това ще бъде представен талант от Габрово – Илко Илиев – един от стожерите на джаза, който е бил кларинетист и саксофонист в бележития диксиленд на Манол Цоков. Със свои изпълнения се включват вокалистите Благовеста Косева, Драгомира Драшкова, Цветомир Цанков, Милица Гладнишка и Петър Терзиев. Водещ ще е Венци Благоев, който ще свири на тромпет. Антони Дончев и Христо Йоцов ще свирят заедно, а също и с други от музикантите в програмата. Останалите участници са: Георги Агатов (тромпет), Невилиян Гемижев (кларинет), Илко Илиев (саксофон), Красимир Кирилов от „Акага“ – родом от Левски – (цугтромбон), Теодор Петков (пиано), Димитър Благоев (китара), Димитър Карамфилов (контрабас), Стефан Косев (бас китара), Невена Григорова и Георги Гарнизов (барабани).

В интервюто по Джаз ФМ Венци Благоев специално подчерта важността музиканти от различни места да се съберат и да музицират заедно. Той даде за пример Георги Агатов, представил големите си възможности, когато излязъл да свири на негов джемсешън с Александър Владигеров. „Ще бъде една вечер истинска, която ще ни зареди и музиканти, и публика.“ – обеща в интервюто Венци Благоев. Разговора на Светослав Николов с него можете да чуете чрез бутона „Аудио“ по-горе. В студиото на Джаз ФМ Венци представи и участието си със своя джазтет, госпъл и блус певицата Джанис Харингтън, Хилда Казасян, Валя Балканска и хор „Детска китка“ от Пловдив на фестивала „Пловдив чете“ (9 юни, 19:30 ч. на Античния форум) и „Джаз форум Стара Загора“, който се провежда идната седмица (специална публикация за него очаквайте скоро на сайта ни).

На снимката: Деветашката пещера. Източник: Сдружение „Деветашко плато“

Подобни