Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Divino.Taste 2015 отива отвъд винената тема

През трите дни от 20 до 22 ноември София ще говори за българското вино. За пети път DiVino.Taste събира добрите български изби в зала 3 на НДК. По време на най-големия форум на българското вино производителите ще застанат пред широката публика, за да представят над 450 свои вина.

И през тази година Divino.Taste предлага интересна програма от свободни лекции, които са достъпни за посетителите, закупили билет за изложението.

От 15:30 ч. на 21 ноември ще бъде представен престижният конкурс Concours Mondial de Bruxelles. Домакин на 23-то издание ще бъде Пловдив, който ще посрещне над 300 от най-големите имена в света на виното през месец май следващата година. Конкурсът е известен с това, че от 2006 г. насам обикаля различни градове в различни държави из Стария континент и събира едно от най-големите и сериозни винени журита в света.

От 12:00 ч. на 22 ноември един от най-изявените винени експерти у нас - Димитър Николов, ще представи предимствата на винения онлайн пазар с лекцията Apollowine.com reload – „Пазарувай умно онлайн“.

Какво представляват в действителност „дефектните” вина на Иво Върбанов, ще разкаже самият той с дегустация от 16:00 ч.

Освен презентациите на винена тема програмата на 21 ноември, събота, съдържа три твърде различни, но изключително интересни лекции на тема кафе, сол и тероарно готвене.

За предизвикателството да си приготвим кафе у дома ще разкаже Йордан Дъбов на 21 ноември, 12:30 ч., зала 3.1 на НДК. Йордан Дъбов е единственият у нас лицензиран кафе-инструктор и майстор бариста (бариста е човек, който професионално приготвя кафе) от Европейската асоциация за специално кафе (SCAE); международен съдия и член на журито на най-престижния конкурс в света на кафето, създател и собственик на първата българска пекарна за гурме кафе Dabov Specialty Coffe, съосновател на Асоциация на българските баристи. Той носи не само дълбоките познания за кафето, но и емоцията – и то така, че умее да ги предава на хората. Зарежда слушателите със собствената си енергия и така ги заразява с идеята за доброто кафе.

Солта на живота
На 21 ноември от 14:00 ч. в зала 3.1 на НДК Дияна Костовска ще представи традиционното солничарство в природния оазис Атанасовско езеро и ще разкаже за съкровището Сол и за българското Цвете на солта (Fleur de Sel). Над 100 години в Атанасовско езеро край Бургас се произвежда сол чрез изпарение на морска вода. Солодобивът тук е изцяло ръчен труд, изискващ физическа сила и свръхчовешка издръжливост за работа под палещите лъчи на слънцето.

Днес малко от нас се замислят за истинската стойност и ценността на солта като природен продукт, за дългия път, който изминава кристалчето сол от морската вода до нашата трапеза. В Атанасовско езеро се добиват три вида сол. Едната от тях е нерафинирана и носи нежното име Цвете на солта. Нежният ѝ розов цвят на кристалчетата се дължи на веществото бетакаротин, произведен от едноклетъчно водорасло Dunaliella и на солничното раче (артемия). Освен розовия си цвят солта носи и аромат на море. За първи път Цвете на солта в България беше произведена през 2013 г. и все още се очаква на нашия пазар през 2015 г.

Дияна Костовска е експерт по устойчиво управление на природните ресурси. В момента ръководи изпълнението на проект „Солта на живота“ на Българска фондация биоразнообразие, финансиран по програма Лайф+ на Европейския съюз.

Тероарно готвене с Емил Минев
През последните три десетилетия станахме свидетели на различни революционни стилове и тенденции във висшата кухня и сякаш всяко течение оставяше широка следа, върху която да се гради следващото, по-горно стъпало... В наши дни висшата кулинария отдава все по-дълбока почит към местния продукт, идващ от района около нас, чист, с благороден произход, с ясно потекло, от малки ферми, изразяващ мястото и традициите или тероара. Тази философия е свързана и с осъзнаване на социалната и екологична значимост на малките фермери за устойчивото развитие на районите.

Когато през 2005 г. Емил Минев създаде първото авангардно меню у нас в ресторант „Талисман“, още не знаехме колко голямо значение ще придобие понятието тероар в кулинарията. Като мислещ и вдъхновен кулинарен творец, той е на крачка пред „вълната“ и още в петзвездния Shangri-La на Малдивите, където по-късно работи 2 години и половина като шеф-готвач, въвежда концепцията за тероарно готвене. По негова идея насред Индийския океан хотелската верига създава зеленчукови градини, които да осигуряват добри пресни продукти на хотела. Днес Емил Минев поддържа тази философия и в ресторант Ting в лондонския Shangri-La (The Shard), където е шеф-готвач: местни продукти от малки ферми около Лондон, уважение към мястото и производителите...

На 21 ноември от 17:00 ч. в зала 3.1 на НДК Емил Минев ще представи своето виждане за съвременната висша кухня и тероарното готвене.

Всичко за програмата на Divino.Taste 2015 г. ще откриете тук.

Подобни