Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Бележитите гласове

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Джазът в ноти, думи и картини – по Джаз ФМ празнуваме Международния ден на джаза

Концерт, специален музикален подбор – от нас и нашите слушатели, споделяне на усещанията ни за любимата музика, галерия с картини, вдъхновени от джаз музиката – Джаз ФМ празнува Международния ден на джаза. На 30 април ще го отбележим за трети път – създаден по идея на Хърби Хенкок, провеждащ се под егидата на ЮНЕСКО.

На международния ден на джаза посвещаваме концерта World Orchestra, обединяващ мъдростта на натрупания опит в народните традиции с перспективата към бъдещето, която джазът дава. Довечера на сцената на зала „България“ излизат полският музикант Гжех Пьотровски, българските изпълнители Теодосий Спасов, „Български гласове – Ангелите“ с диригент Георги Петков и струнен квартет от Оркестъра на Класик ФМ радио, другите гости от Полша – Марчин Вашилевски (пиано), Себастиан Випих (бас), Роберт Лути (ударни) и Atom String Quartet. Програмата с композиции на Гжех Пьотровски и Теодосий Спасов е основана на традиционната музика на различни народи, предадена на езика на джаза. „Ние се срещаме, свирим нова музика, която се опира или използва елементи от фолклора. Наш дълг като музиканти е да култивираме традицията, но и да пишем нова музика, която да остане за следващите поколения“, казва Гжех Пьотровски в интервю за Джаз ФМ радио. Георги Петков, диригент на „Български гласове – Ангелите“, допълва: „Във фолклора на народите има много мъдрост. Допирните точки с музиката могат да бъдат открити, когато с тях борави един такъв добър музикант като Гжех Пьотровски – той се отнася с разбиране и уважение към музикалните традиции на различни народи и ги обединява в единен художествен образ.“ За съвместния проект Теодосий Спасов разказва: „Това е все едно споделяне на идеи между сродни души. Гжех е прекрасен музикант и с него се свири лесно. Когато свирят двата инструмента – кавал и саксофон, се получава наистина красива линия. Освен това ние сме различни характери и много се провокираме. Аз съм доста флегматичен, а той – активен. Получава се прекрасна комбинация на спокойствие и енергия. Винаги съм смятал, че точно противоположностите раждат открития.” Обединяваща е свободната интерпретация на свободния музикален дух: „Има неочаквани моменти, които се случват за първи път в мига, в който свирим. Очаква ни свежа вълна от европейска музика”, обещава Теодосий Спасов. Своето посвещение на джаза той формулира с думите „Ако не беше джаз музиката, щях да бъда много скучен и тъжен човек. Тя ми даде свобода и възможност да открия себе си.” Интервютата с тримата музиканти можете да чуете тук. Концертът от 19:30 ч. днес е посветен и на 65-та годишнина от създаването на Полския институт в София. Организиран от „Кантус Фирмус“ и Полския институт, той е част от фестивала ни „София джаз пик“ и от Европейския музикален фестивал. Запис от концерта ще излъчим в две поредни седмици в предаването ни за музика на живо „Джаз емоции“, а фотогалерия ще откриете на сайта ни.

На 30 април в ефира на Джаз ФМ и на нашия сайт ще разкажем какво споделят за джаз музиката нашите любими артисти. Ще чуем и техни думи от интервюта за Джаз ФМ радио. През целия ден ще очакваме нашите слушатели на тел. 02/8039090, електронен адрес studio@jazzfm.bg, на профилите ни във фейсбук и туитър: jazzfmbg, за да споделят какво са открили за себе си и за света, откривайки джаз музиката. Ще цитираме мненията в ефир и ще ги обобщим в специална публикация на сайта ни. Слушателите също така избират музиката по Джаз ФМ на този специален ден. Очакваме ви да ни кажете кои композиции искате да прозвучат и какво е вашето посвещение с тях. С оригинален музикален подбор през целия ден ще ни радва и нашият партньор в този празник – Chivas Regal.

В „Джаз ден“ Светослав Николов разговаря с Антония Дочева – художникът, който рисува джаз. Нейните родени от музиката картини излъчват енергия и зареждат с настроение. Очаквайте ги в галерия на сайта ни.

В „Следобедни импровизации“ Таня Иванова представя премиерно новия албум на кубинския пианист Алфредо Родригес The Invasion Parade, в който участва един от най-успешните български джаз музиканти – басистът Петър Славов младши. Ментор на Алфредо е самият Куинси Джоунс, който е и продуцент на диска. Дни преди официалната премиера на албума Куинси написа във фейсбук: „Хора, убийствени сте!“, като по този начин изрази възхищението си от музикантите, участващи в The Invasion Parade. В предаването още – на въпросите „Кога се влюбихте в джаза?“ и „Какво е джазът за вас?“ отговарят някои от любимите ни български джаз музиканти: Ангел Заберски, Живко Петров, Хилда Казасян и Теодосий Спасов.

В Singin’ & Swingin’ Мирослава Кацарова ни среща с родената в Лондон и покорила Ню Йорк и целия свят млада джаз певица Ники Шрайър. Музиката й е новаторска, талантливо изпълнена и силно въздействаща. „Когато слушат моите изпълнения, бих искала слушателите да чувстват. Усетили спокойствието, музиката ми да ги предразположи да поемат на пътешествие към други светове, различни от всекидневието, и след това да се завърнат“, каза Ники Шрайър в интервю за Джаз ФМ, което можете да чуете тук.

В All-Time Jazz Masters Емил Войников ще проследи развитието на джаза, а един от символите (в ефир и на сайта ни) ще бъде основополагащата композиция на Уилям Кристофър Хенди St. Louis Blues.

С темата за отбелязването на Международния ден на джаза през последните седмици запознахме в ефир и с поредица публикации на сайта ни. Разказахме за Осака – градът, който ще е световният център на празненстватаза традициите на джаз музиката в Япония, за първата любов към джаза на Маркъс Милър, Клод Нобс, Ди Ди Бриджуотър, Хю Масекела, Ману Каче и Джордж Бенсън, за специалната серия пощенски марки и картички, които издаде ООН; показахме ви видео поканата на Есперанца Спалдинг и изпълнения, свързани с този ден.

Големия концерт на джаз звездите, който тази година ще се проведе в Осака, можете да гледате на jazzday.com. Излъчването започва в 13 часа българско време.

Подобни