Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Американски легенди

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Джон Маклафлин стана почетен доктор по музика на колежа „Бъркли“

Преди няколко дни големият китарист Джон Маклафлин стана почетен доктор по музика на колежа „Бъркли“. Церемонията се състоя в кампуса на университета във Валенсия, Испания, който е първият международен кампус, създаден от „Бъркли“ извън Бостън. Събитието беше част от празничния концерт по случай завършването на магистрите – 137 студенти от 30 държави. Маклафлин е взел участие в концерта, по време на който са изпълнявани оригинални композиции, както и песни на Ленард Коен, Джордж Майкъл и Чък Бери.

В своята реч джаз-фюжън китаристът е споделил с присъстващите: „Ролята на музиката днес е такава, каквато винаги е била в миналото. Музиката е универсален език на любовта, едновременно на човешкото и божественото. Музиката е нашата най-висша форма на единство, тъй като на концертите присъстват християни, хиндуисти, мюсюлмани, будисти и атеисти – всички под един покрив, наслаждавайки се на музиката.“

„От самото начало джазът е начин за постигане на артистична свобода, на лично и колективно освобождаване, което изисква всичко от музиканта, но което дава възможност за спонтанно изразяване, а това е нашата истинска природа.“ – е заявил още големият китарист. С удостояването му за почтен доктор по музика неговото име се нарежда до това на още десетки известни музиканти, почетени от „Бъркли“ заради своите постижения: Дюк Елингтън, Арита Франклин, Дизи Гилеспи, Куинси Джоунс, Пако де Лусия, Смоуки Робинсън, Уили Нелсън, Ани Ленъкс, Джордж Клинтън, Пласидо Доминго и др.

На снимката: Джон Маклафлин по време на церемонията; фотография: Tato Baeza / Vicente A. Jiménez (от сайта на кампуса на „Бъркли“ във Валенсия, Испания)

Подобни