Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Незабравими балади

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Днес Анита Бейкър празнува рождения си ден. Преди дни певицата обяви оттеглянето си от музиката

Днес голямата R&B и соул вокалистка Анита Бейкър навършва 59 г., а няколко дни преди своя рожден ден тя спря спекулациите относно развитието на кариерата си, като в Twitter използва хаштага #Retired, за да обяви оттеглянето си от музиката. Това се случи на 12 януари. Два дни по-късно Бейкър публикува фотография на многобройните си награди, придружена от признанието, че не съжалява за нищо.

През последните години упорито се говореше за новата студийна продукция на вокалистката и за турне, но всичко това се оказаха просто слухове. През 2012 г. Анита Бейкър беше номинирана за „Грами“ за версията на песента Lately, която трябваше да намери място в албума Only Forever. Идеята беше проектът да бъде издаден от компанията Blue Note Records през същата година, после срокът беше удължен, а накрая Only Forever така и не се появи на пазара. Дискографията на Бейкър наброява общо 9 заглавия, сред които са един концертен албум, един сборен и коледният Christmas Fantasy от 2005 г. Той всъщност се явява последния студиен компактдиск на певицата.

Гласът на Анита Бейкър е един от емблематичните за нашето време. Вокалистката започва кариерата си във фънк групата Chapter 8 в края на 70-те г., а след това продължава самостоятелно. Успехът идва още с дебютния й албум The Songstress (1983 г.), а световна слава й носи следващият й проект Rapture (1986 г.), който има платинен статус по продажби. Анита Бейкър е носителка на 8 награди „Грами“. През 1994 г. беше удостоена със звезда в Холивудската алея на славата. През 2005 г. беше определена като „Международен артист на годината“ по време на Канадските смуут джаз награди, а 5 г. по-късно получи признанието за „Легенда, в категория жени“ на музикалните награди Soul Train.

Фотография: от фейсбук страницата на Анита Бейкър

Подобни