Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Фадо и фламенко – Fado Violado гостуват на сцената на Античния театър в Пловдив

Прочути с необичайното съчетание на фадо и фламенко, музикантите от Fado Violado пристигат за концерт на сцената на Античния театър в Пловдив. Събитието е на 15 септември от 20 ч. Концертът е организиран от Jazz Plus Concerts, а Джаз ФМ е медиен партньор.

Интересната смес на фадо и фламенко в музиката на Fado Violado е родена от мечтите на певицата Ана Пинял и композитора и китарист Франсишку Алмейда. Първият им албум се нарича A Jangada da Pedra („Каменна плоча“) по заглавието на романа на Жозе Сарамагу. С проекта си музикантите правят асоциация с идеята на Сарамагу за отцепването на Иберийския полуостров от континента. Fado Violado свързва фадо и фламенко в една обща музика, като помага на хората по-добре да разберат и двете. Програмата им, в която има както разцъфнали фадо класики, така и авторски песни, ще бъде представена с Даниел Да Силва – китара, Кристина Лопес – вокал, Жоао Паолу Росаду – бас, и Хуан де ла Фуенте – перкусия. Концертът е със специалното участие на фламенко танцьорката Елена Моралес.

Ана Пинял започва да пее през 2002 г. в групата Boite Zuleika. Впоследствие заминава за Севиля, за да учи във фондацията Cristina Heeren. Именно там тя преоткрива фадото и разбира, че това е музиката, на която ще посвети живота си. По същото време Франсишку Алмейда отива в Севиля, за да изучава фламенко китара на същото място. Той е започнал своите сценични изяви на 15-годишна възраст, участвал е в различни формации, изучавал е джаз китара и през 2006 г. се сблъсква за първи път с фламенко китарата, убеден, че трябва да се потопи в красотата на тази традиция. Затова и се отправя към Севиля, където се среща с Аня Пинял и двамата създават Fado Violado.

  • Чрез бутона „Аудио“ можете да чуете интервю на Светослав Николов с Франсишку Алмейда. „Ритъмът е причината за нашата музика – в него е разликата между традиционното фадо и нашето фадо. Ние откраднахме ритъма от фламенко музиката…“ – каза той. Интервюто е направено през миналия юли в навечерието на концерта на формацията в „София лайв клуб“.
Подобни