Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Феноменалният цигулар Ара Маликян се завръща за втори концерт в София на 1 ноември в Зала 1 на НДК

Виртуозният цигулар Ара Маликян идва за втора среща с българската публика, след като миналия февруари изпълни до краен предел Зала 1 на НДК. На 1 ноември на същото място той ще изнесе втори концерт в София, за да продължи да разказва „Невероятната история на една цигулка“.

Прочутият испански цигулар от арменски произход днес е на 50 години. За първи път хваща цигулка тригодишен, на 12 год. изнася първия си концерт, за да се превърне по-късно в цигулар № 1 на Испания и в един от най-виртуозните музиканти в наши дни.

През февруари миналата година той напълни до последното място зала 1 на НДК. След като омагьоса българската публика с музиката и зашеметяващата си енергия, обеща да се върне.

„Невероятната история на една цигулка“ е заглавието на световното му турне и на неговия 25-и пореден албум. Историята на една цигулка, тръгнала от Италия и достигнала до Ливан, не е просто сетлист от мелодии. Това е семейната история на Ара – на неговия дядо, бягал от арменския геноцид и намерил по чудо спасение в Бейрут благодарение на една цигулка.

Концертът, с който той трета година обикаля света, е музикално пътешествие през времето, през различни култури, музикални епохи и всевъзможни стилове – от барок до джаз, рок и фламенко ритми. „Лудият цигулар“, както го наричат, почти левитира на сцената и пренася с лекота публиката от Бах и „Лятото“ на Вивалди през арабски и цигански мелодии до музика от филм на Тарантино, Джими Хендрикс, Led Zeppelin и чак до Дейвид Бауи.

Ара Маликян е роден през 1968 г. в Бейрут. Баща му е арменец и го учи да свири в духа на ливанските музикални традиции. На 15 години вече учи музика в Хановер със специална стипендия от германското правителство, след това продължава в Лондон при преподаватели като Франко Гули и Руджеро Ричи. Избира да живее в Испания и в продължение на 7 години е концертмайстор на Кралския симфоничен оркестър на Мадрид.

Като студент в Германия свири на еврейски сватби и измисля лютиера Алфредо Ревиоли за майстор на цигулката си, тъй като не притежава нито „Страдивариус“, нито „Амати“. Но малко по-късно става носител на всички призове от най-престижните конкурси като „Николо Паганини“ в Генуа, „Феликс Менделсон“ в Германия, и „Пабло Сарасате“, а през 2015 г. е номиниран за „Латино Грами“. Педро Алмодовар го кани да запише музиката за два от филмите си – шедьоврите „Говори с нея“ и „Лошо възпитание“, а Карлос Саура го снима в последния си филм „Хота: Отвъд фламенкото“. „Ара излъчва благородство и уникална харизма. Когато хване инструмента и засвири, така се потапя в музиката, че нищо повече не го интересува.“– казва Саура за него.

Ара черпи от музиката на Близкия изток - арабска и еврейска, от арженското танго и испанското фламенко. Казва, че познава българския фолклор от Теодосий Спасов и Васко Василев, с когото са състуденти в Лондон, и че харесва българите, защото са луди като него.

Концертът на Ара Маликян се организира от „БГ Саунд Стейдж“. Билети се продават в системата на Eventim и на касите на НДК. Джаз ФМ е медиен партньор.

Подобни