Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Следобедни импровизации

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Филм за Джанго Райнхард открива „Берлинале“. Ал Ди Меола участва във фестивал, посветен на легендарния европейски музикант

От 9 до 19 февруари в германската столица ще се проведе традиционния филмов фестивал „Берлинале“. Събитието ще бъде открито с драмата Django, посветена на легендарния музикант Джанго Райнхард. Лентата ще бъде включена и в конкурсната програма. Филмът е режисьорски дебют на французина Етиен Комар, работил като сценарист и продуцент на известни заглавия, сред които отличеният с Голямата награда на журито в Кан „За хората и боговете“, номинираният за „Оскар“ „Тимбукту“, „Моят крал“ и др.

Django разказва за живота на Джанго Райнхард в периода на Втората световна война, за бягството му от окупирания от германците Париж през 1943 г., за силното въздействие, което музикантът е оказвал със свиренето си върху публиката и за тормоза, на който нацистите са подлагали семейството му.

В главната роля ще видим носителят на „Сезар“ Реда Катеб, а сред останалите участници са Сесил дьо Франс, Алекс Брендемюл и Улрих Брандхоф. Автори на сценария са Етиен Комар и Алексис Салатко, а музиката е записана от холандците Розенберг трио, които през 2011 г. гостуваха у нас на фестивала ни „София джаз пик“.

Тази година едно събитие, посветено на Джанго Райнхард, отбелязва 10-то си издание - Django a Gogo Music Festival. За първи път в историята му един от концертите ще се проведе в прочутата зала „Карнеги хол“. На 3 март там ще свирят китаристите Стефан Рембъл, Ал Ди Меола и Сточело Розенберг от Розенберг трио. Организаторът Стефан Рембъл поставя начало на Django a Gogo преди десетилетие с поредица от по-малки събития, а днес фестивалът се провежда в рамките на 6 дни. Програмата през 2017 г. ще се състои в периода от 28 февруари до 5 март и освен концерти включва майсторски класове и джем сешъни.

Над 6 десетилетия след смъртта на Джанго Райнхард той продължава да бъде огромно вдъхновение за музикантите по света. Бащата на джипси суинга е признат за един от най-великите китаристи в историята на музиката. Той е поредният легендарен музикант, за когото през последните години се снима филм. Дон Чийдъл изигра Майлс Дейвис в Miles Ahead, Итън Хоук се превъплъти в Чет Бейкър в Born To Be Blue, а Зоуи Салдана беше избрана за главната роля в „Нина“ за Нина Симон.

На снимката: Реда Катеб като Джанго Райнхард

Подобни