Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

"Фортисимо фамилия" представя "Дворжак в Америка“

На 13 април (неделя) в зала "България" от 11:30 часа "Фортисимо фамилия" представя „Дворжак в Америка“, концерт, който предизвиква публиката да бъде откривател. На сцената ще бъдат диригентът Максим Ешкенази, актьорът Иван Юруков, бас-баритонът Валери Турманов и оркестърът на Софийска филхармония. “За първи път в България ще представим концерта по интерактивен начин, ще потопим самата публика, оркестъра и диригента в ерата, в която е живял Дворжак, на мястото, където е композирана тази симфония, в Америка”, споделя Максим Ешкенази, развълнуван от факта, че ще представи едно от най-знаковите за американската култура произведения пред българската публика.

Слушателите ще отпътуват години назад чрез картини на американски художници от времето на Дворжак, откъси от поемата “Песен за Хайауата”, вдъхновила композитора, както и песни на афроамериканци, повлияли на творческите му търсения. Всичко това се излива в прекрасната мелодия на симфонията.

“Слушателите ще видят коренното население с очите на Дворжак”, споделя актьора Иван Юруков, който ще видим в ролята на Четеца, а една от тайните, които ни издава е, че в ръцете му ще попаднат лични писма на Дворжак, които той ще прочете на сцената на зала "България".

Концертът е вълшебно пътешествие през времето, за да разкрие на публиката историята около написването на едно от най-известните произведения на класическата музика - Симфония №9 „Из Новия свят” от Антонин Дворжак.

За финал Максим Ешкенази ще представи своята интерпретация на този шедьовър на романтичната музика.

На снимката: Иван Юруков

Подобни