Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Блус шедьоври

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Георги Черкин аранжира „Годишните времена“ от Чайковски за концерта си със „Софийски солисти“ от Европейския музикален фестивал

На 15-то издание на Европейския музикален фестивал, организиран от „Кантус Фирмус“, на 20 май от 19:30 ч. в зала „България“ ще чуем втората част на програмата „Годишните времена“ на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ с ръководител Пламен Джуров. След като през март заедно с цигуларя Марио Хосен музикантите представиха „Годишните времена“ от Пиацола, сега предстои вечер с музиката на Пьотр Илич Чайковски. Този път солист ще бъде пианистът Георги Черкин, който съвсем скоро се завърна от успешен гастрол в Германия.

На концерта тази седмица Георги Черкин ще представи за първи път цялостно своя аранжимент за пиано и струнни на 12-те пиеси от цикъла. Музикантът се занимава с оркестрации и аранжиране още от 2008 г. През 2010 г. в цикъла „Концертмайсторите“, отново на „Кантус Фирмус“, с голям успех бяха изпълнени неговите оркестрации за пиано и симфоничен оркестър на популярни композиции, сред които „Лунната соната“ и Für Elise от Бетовен.

„Клавирната партия на Чайковски е запазена изцяло без никакви промени.“ – казва Георги Черкин за своята работа като аранжор за предстоящия концерт. „Оркестърът допринася за това да се получи една по-цветна картина. Подхождам с огромно уважение и респект към оригинала и съм се старал оркестрацията да прилича на симфоничните творби на Чайковски.“ – допълва още той за аранжимента на „Годишните времена“.

В програмата на концерта на 20 май ще прозвучи също и композицията „Спомен от Флоренция“, която Чайковски пише по време на пребиваването си в Италия. Завършена през 1890 година, тя представлява малка симфония, макар да е написана за секстет от струнни инструменти.

Петнадесетото издание на Европейски музикален фестивал е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2015 г. Фестивалът се организира със съдействието на Столичната община и Министерството на културата и се провежда под патронажа на вицепремиера Румяна Бъчварова и кмета на София Йорданка Фандъкова, кмет на София. Официална банка на фестивала е „УниКредит Булбанк“.

Билетите за концерта на камерен ансамбъл „Софийски солисти“ и пианиста Георги Черкин са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.

Подобни