Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Керъл Кинг, Джордж Лукас, Сейджи Озава станаха лауреати на Почетната награда на Центъра за изпълнителски изкуства „Кенеди“

Певицата и авторка на песни Керъл Кинг, режисьорът и продуцент Джордж Лукас, актрисата и певица Рита Морено, актрисата Сисили Тайсън, диригентът Сейджи Озава и групата The Eagles са тазгодишните лауреати на Почетната награда на Центъра за изпълнителски изкуства „Кенеди“.

Композиторът Джон Уилямс в специално видеобръщение изреди успехите на Сейджи Озава, който 29 сезона е начело на Бостънския симфоничен оркестър. С приветствие към него се обърна Рене Флеминг, а музикално изпълнение поднесе Йо-Йо Ма.

Най-зрелищно бе присъждането на отличието на Джордж Лукас. Кари Фишър се появи във „видео имейл“, прожектиран от R2-D2 – което бе препратка към сюжета на първия филм от поредицата „Междузвездни войни“ от 1977 г. След това на сцената излезе C-3P0, следван от войниците на Империята, докато в залата звучеше основната тема от „Междузвездни войни“. Публиката остана без дъх от последвалото лазерно светлинно шоу. В речта си Мартин Скорсезе отбеляза любовта на Джордж Лукас към хубавата музика, като посочи, че музиката е на практика герой във филмите му. Стивън Спилбърг също поздрави колегата си, с когото създаде сагата „Междузвездни войни“.

Оркестърът на Класик ФМ ще изпълни хитовата филмова музика на Джон Уилямс под диригентството на неговия аранжор Конрад Поуп

Теми от „Междузвездни войни“, а също и други култови композиции на Джон Уилямс ще звучат на концерта на Оркестъра на Класик ФМ на 30 януари под диригентството на Конрад Поуп. Той е автор на филмови пиеси и аранжор на Джон Уилямс и други големи музиканти в киното. Във филмовия концерт от афиша на цикъла „Музиката на Америка“ на „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“ в зала „България“ ни очаква среща с хитовите теми още от „Челюсти“, „Хари Потър“, „Морски ястреб“, „Пурпурен цвят”, „Отвъд Африка“, „Моята седмица с Мерилин“ и „Павилион за жени“. Автори освен Джон Уилямс и Конрад Поуп са още Джон Бари, Ерих Корнголд, Аарон Копланд, Куинси Джоунс. Билетите за концерта „Холивуд идва в София“ са на цени от 15 до 40 лв. и са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ (работно време: от понеделник до петък от 9:30 до 13:30 и от 15 до 19 ч.) Продажба online: на Ticketsbg.com.

  • В новоиздаден албум Джон Уилямс дирижира Boston Pops Orchestra в изпълнение на теми от „Междузвездни войни“, „Близки срещи от третия вид“, „Извънземното“, „Стар трек“, „Зоната на здрача“, „2001: Космическа одисея“, „Пришелецът“ и др. Очаквайте неговата премиера идната седица в ефира на Джаз ФМ.

В музикалната програма в поздрав към Рита Морено бе включено пресъздаването на паметен телевизионен момент – участието на звездата в „Шоуто на мъпетите“, в което тя пее, а Животното гръмко свири на ударните. За тази роля Рита Морено получи наградата „Тони“. Актрисата и певица е един от едва осемте живи творци, носители на наградите „Еми“, „Грами“, „Оскар“ и „Тони“.

Изпълнение за актрисата Сисили Тайсън, допринесла за повишаване на обществения статут на цветнокожите, поднесе госпъл певицата СиСи Уинанс. Тя пя с хора на Общественото училище по изпълнителски изкуства, основано от Сисили Тайсън и носещо нейното име.

Отличието на Керъл Кинг бе връчено от държавния секретар Джон Кери. Той посочи: „Борехме се с музиката на The Doors, The Rolling Stones и The Grateful Dead, но се лекувахме с музиката на Керъл Кинг.“ Легендарната авторка на незабравими песни бе почетена с изпъленния на приятели, сред които Джеймс Тейлър и Арита Франклин, която постави финала на празничната вечер с разтърсващата (You Make Me Feel Like a) Natural Woman.

Центърът „Кенеди“ присъди отличие и на групата The Eagles, но музикантите отложиха участието си в празничната вечер за следващата година заради здравословните проблеми на Глен Фрей.

На церемонията присъстваше и президентът Барак Обама, който пристигна за втората й част, тъй като преди това изнесе реч от Белия дом за терористичното нападение в Калифорния. Водещ бе Стивън Колбърт, а режисьори – носителите на наградата „Тони“ Рики Киршнър и Глен Уайс. Записът от събитието ще бъде излъчен по CBS на 29 декември.

Подобни