Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Уикенд настроение

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Кинтин Варгас с психеделичен фламенко рок за съдбата на човечеството: завладяваме, рушим, оцеляваме

Кинтин Варгас талантливо внася духа на фламенкото в своята рок музика. Той произхожда от семейство на фламенко артисти от южна Испания. „Фламенкото го нося в кръвта си. Откакто съм роден, живея с него. Това е музиката на моя дом, на моите родители. Но от малък не го чувствах толкова дълбоко в мен, за разлика от брат ми, който свири на китара, и сестра ми, която пее фламенко. Аз пък станах рокаджия – това е моето вътрешно усещане. От малък се вълнувах от Джими Хендрикс, „Лед цепелин“, „Бийтълс“, „Ролинг стоунс“ – това са моите любими изпълнители. Така започна моята любов към рока и блуса.“

С израстването Кинтин Варгас все по-силно чувства фламенкото в себе си и го заобичва, също като рока и блуса. Така в неговата музика чуваме как фламенкото го държи здраво стъпил на земята със звука на традицията, а рокът го движи напред. „Фламенкото ми дава възможност да приемам чистото изкуство, а рокът ми помага да правя различните неща.“ – обобщава Кинтин Варгас.

Довечера той излиза на сцената на „София лайв клуб“ със своята група Los Zíngaros за финалния концерт от тазгодишното издание на Фестивала за нова музика от Испания и Латинска Америка ¡Olé! Festival. Организатор е „Институт Сервантес – София“ със съдействието на „Джаз плюс – концерти“, а Джаз ФМ съдейства в популяризирането на събитията. Началото на концерта е от 20 ч.

В музиката на Кинтин Варгас чуваме как, когато си сигурен къде си и кой си, душата ти е свободна да лети. Тогава се раждат албуми като „Универсална симфония 2“ – току-що излязъл и превърнал се в новия хит на Испания. В България ще сме сред първите, които ще слушаме тази музика на живо.

Новият албум на Кинтин Варгас ни отвежда към непознати светове. „Той се отнася към най-близкото ни бъдеще и представлява измислена история, която е свързана с нашата реалност. Бъдещето на човека е да бъде вечен скитник по света в търсене на възможности да оцелее. Земята вече е овладяна. В същността ни е да завладяваме. Винаги сме гледали към звездите и сега вече имаме технологията да изследваме вселената. Това е само едно начало.“ – чертае непосредствения път пред нас Кинтин Варгас.

Какво не знаем за света, което предстои да прозрем? „Тук, на Земята – нищо. Албумът ми е критика към обществото за това как разрушаваме нашата планета. В един момент няма да е вече възможно да живеем тук. Но истина е, че човекът винаги ще оцелее.“

  • Интервюто на Светослав Николов с Кинтин Варгас в превода на Весела Петрова от „Институт Сервантес – София“ можете да чуете чрез бутона „Аудио“.
Подобни