Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Уикенд настроение

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Книгите тръгват на поход за сърцата на най-малките

На Международния ден на детската книга - 2 април 2014 г., Асоциация „Българска книга” открива Националната кампания за насърчаване на четенето сред най-малките.

Кампанията „Походът на книгите“ е насочена към децата от детските градини и началния курс на обучение в училищата. Целта на кампанията е да се създаде интерес и да задържи вниманието върху вълшебния свят на детската литература по атрактивен и забавен за децата начин. Мисията на Асоциация „Българска книга“ да насърчи четенето сред децата и юношите и да алармира обществото за негативните тенденции, свързани с грамотността и липсата на връзка между книгите и децата, ще бъде отразена в специални събития от 2 до 23 април.

Активностите са подкрепени от популярните личности на България в акция „Известните българи четат на деца“. Те ще се срещнат с децата в библиотеки, училища, детски градини, книжарници (за повече информация, вижте прикачения файл), както и на открито, в шатрата на Похода в Борисовата градина на 12-13 април.

В първата седмица на кампанията любимите си книжки ще прочетат Андрей Захариев, Александър Кадиев, Милена Николова (Миленита), Орлин Павлов и Станимир Гъмов.

В рамките на кампанията между 2 и 23 април младите читатели ще имат възможност да спечелят книга чрез инициативата „Походът на книгите - Играта”, като за целта ще трябва да съберат 9 печата в 9-те книжарници в София на гърба на официалния флаер на кампанията, който може да бъде разпечатан и от фейсбук страницата на събитието.

В рамките на „Походът на книгите” ще продължи и инициативата „Бисерче вълшебно”. Повече за наградата можете да намерите на сайта www.biserche.com.


Програма

първа седмица – от 02.04. до 06.04.2014


2 Април

ОТКРИВАНЕ с г-жа Йорданка Фандъкова
11:00 ч., в Столична библиотека. Г-жа Фандъкова ще чете пред деца от Немско училище „София” и детска градина „Ханс Кристиан Андерсен”

15:00 ч., Александър Кадиев ще чете в ЦДГ 174 - „ФЮТ“

02.04. и 09.04. /сряда/ 18.00 ч., зала „Вяра”:
По повод 100-годишнина от рождението на финландската писателка и художничка Туве Янсон, носител на златния медал „Х. К. Андерсен” Столична библиотека и Посолството на Финландия организират:
Прожекция на документалния филм „Хару” – остров на уединението, където Туве Янсон прекарва част от живота си

02.04. /сряда/, 11:00 часа, книжарница „Приятели” – Хасково, пл. „Атлантически” – бивше кино „Аида” - „Празник на детската книга”. Съвместно с „Общински младежки парламент” и ОП „Младежки център” – Хасково, организират книжен празник по повод Международния ден на детската книга. Програмата е пъстра палитра от литературни игри, четения, награди и изненади.

02.04. /сряда/, 11:00 часа, книжарница „Приятели” – Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики” 118 “Бъди цар или царица в страната на приказките” - литературна игра за деца.

02.04. /сряда/, през целия ден, книжарница „Приятели” – Сливен, бул. „Цар Освободител” 114 - “Детската книга - ключ към най-голямото съкровище” - литературна игра за деца

02.04 /сряда/, 18:00 часа, Книжен център “Гринуич”: Детски празник с „Маша и Мечока“ - рисувателни занимания, увлекателни приказки, игри и страхотни награди! Книжен център Гринуич ще предлага своите детски заглавия с 15% намаление.

02.04. /сряда/, 19.00 ч., галерия „София“:
Откриване на изложбата „Туве Янсон – живот и творчество”

Съпътстваща изложба, Детско-юношески отдел:
„Портрети и модели” на ателието по рисуване към СЦРД „Лозенец” и „Бояна” с ръководител Аделина Хаджийска

02.04. /сряда/ в книжарници „Хермес“ в град София - Специално за децата ще се проведе „Приказна викторина с награди“, а всички детски книги ще се продават с 20% отстъпка!


3 Април

11:30 ч., Орлин Павлов и Милена Николова („Миленита“) ще четат заедно в ЦДГ 113 „Преспа“

16:00 ч., Андрей Захариев ще чете в ОДЗ 60


4 Април

15:00 ч., Станимир Гъмов ще чете в ЦДГ 12 „Олимпийче”


5 Април

05.04. /събота/ 11.00 ч., Детско-юношески отдел:
Запознай се с книгите на „Бисерче вълшебно – музикални книги” с водещ Вал Стоева главен редактор на сайта Детски книги и редактор на детска литература в сайта Аз чета

05.04. /събота/, 10:30 часа, книжарница „Приятели” – Стара Загора, бул. „Цар Симеон Велики” 118 - Детска арт-работилничка „Да четем красиво” - изработка на книгоразделители.

Подобни