Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

"Кога се в влюбихте в джаза?" - на този въпрос отговарят Маркъс Милър, Клод Нобс, Ди Ди Бриджуотър, Хю Масекела, Ману Каче и Джордж Бенсън

По време на първото издание на Международния ден на джаза през 2012 г. дъщерята на Ди Ди Бриджуотър - Чайна Моузес, задава един и същи въпрос на музикантите, които участват в празничния концерт в Париж: "Кога се в влюбихте в джаза?" В анкетата се включват Маркъс Милър, Ди Ди Бриджуотър, Хю Масекела, Ману Каче и Джордж Бенсън. Специално внимание е отредено и на Клод Нобс - създателя на Джаз фестивала в Монтрьо. Срещата с тези големи имена беше документирана в 5-минутно, много забавно видео, което публикуваме по-долу.

Ето какво казва всеки един от участниците в импровизираната анкета:

Маркъс Милър: "Когато бях на 13 г. чух "Ау, ау, ау..." (тук той си припява класиката на Хърби Хенкок Chameleon) и си казах: "Какво е това, какъв е този инструмент, от коя планета идва?"

Клод Нобс: "Всъщност преди да мога да чета, преди да мога да пиша, когато бях на 5 или 6 години, аз си пусках Coquette (Chicken Croquette) на плоча 78 оборота на грамофона на баща ми и въртях ръчката."

Ди Ди Бриджуотър: "Исках да изкрещя: "Това съм аз!" Не мисля, че някога съм се влюбвала в джаза, имам предвид, че джазът винаги е бил част от живота ми."

Хърби Хенкок: "Влюбих се в джаза, когато навърших 14 години. Това беше през 1954 г., преди доста години."

Хю Масекела: "Когато бях 2-годишен, чух това нещо и си помислих, че саундът идва от друг свят и, че аз искам да живея в този свят." В края на видеото легендарният тромпетист добавя: "Ние толкова много обичахме джаза, че даже бихме могли да кажем кой номер обувки носи гаджето на лелята на Чарли Паркър."

Ману Каче: "Джазът е тук, в моята глава. Сигурен съм, че и вие можете да го откриете."

Джордж Бенсън: "Не можех да повярвам, че звукът от китарата идваше от другия край на стаята чрез кабел и излизаше от колоната. Аз седнах пред нея, усещайки ритъма и вибрациите от високоговорителя, и това ме изуми."

Видеото "Кога се в влюбихте в джаза?" беше пуснато в интернет с идеята да подготви публиката за емоцията и настроението на новото издание на Международния ден на джаза, който и тази година ще отбележим на 30 април. Подробности за световния празник можете да прочетете тук.

На снимката: Хю Масекела

Подобни