Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Кралят на тромбона с първи концерт у нас. Виртуозният американски тромбонист Джигс Уигам открива третото издание на фестивала Brazzobrazzie

Световнопризнатият американски тромбонист Джигс Уигам пристига в България по покана на „Брас асоциация” и фондация „Америка за България”, за да открие третото издание на фестивала, посветен на красотата и богатството на духовата музика Brazzobrazzie. Празникът е на 7 и 8 март в „София лайв клуб” и включва още концерти на жизнерадостния духов оркестър Brazz ViliDJ (който наскоро представи първия си албум Blow Your Brainzz Out), на латино стихиите от De Fuego Orchestra, на етно джаз изкушението RomaNeno Project, на експлозивната смес от джаз, фънк и свободен полет към неизвестното Metaфormoза, а за финал – на шарените, уникални, атрактивни френски музиканти от Funky Style Brass.

Роден през 1943 година в Кливланд, Охайо, Джигс Уигам е тромбонист, композитор, аранжор, диригент, преподавател. Той привлича вниманието на публиката и на критиката, когато е едва на 17 години като първи и соло тромбон в Оркестъра на Глен Милър. Две години по-късно е първи и соло тромбон в бенда на големия новатор в музиката Стан Кентън. През 1965 г., когато е на 22 години, става водещ солист на Kurt Edelhagen Jazz Orchestra в Западногерманското радио и телевизия в Кьолн, Германия. От 1984 до 1986 г. е ръководител на Швейцарския радиооркестър, а от 1995 до 2000 г. е главен диригент и художествен ръководител на Берлинския радиооркестър.

Титулован професор и ръководител на катедрата по джаз музика в Университета по музика и танц в Кьолн, ръководител на катедрата за джаз и популярна музика в университета Hanns Eisler в Берлин и гостуващ професор в Guildhall School of Music and Drama в Лондон, днес проф. Уигам живее между Бон, Лондон и Кейп Код и е почти винаги на път към следващото си концертно участие.

Наред с многобройните си ангажименти като солиращ тромбонист и преподавател, Джигс Уигам ръководи и няколко оркестъра –той е диригент на BBC Big Band (Великобритания), артистичен директор на Berlin Jazz Orchestra, музикален директор на Бранденбургския младежки джаз оркестър и артистичен директор на Германския национален младежки джаз оркестър BUJAZZO. Джигс Уигам е президент на Международната тромбонова асоциация.

Списъкът на музикантите, с които е свирил и/или записвал през продължаващата повече от 50 години негова музикална кариера, е безкраен. В него са записани имената на Пати Остин, Каунт Бейзи, Тони Бенет, Ди Ди Бриджуотър, Майкъл Бубле, Рей Чарлз, Бил Еванс, Ела Фицджералд, Джуди Гарланд, Стан Гец, Аструд Жилберто, Дизи Гилеспи, Куинси Джоунс, Крис Потър, Хелън Шапиро, Дона Самър, Сара Вон, Уайклиф Гордън.

На 7 март след 21 часа Джигс Уигам ще запише и първото си участие пред българска публика с музикантите от биг бенд „Брас асоциация” като част от фестивала Brazzobrazzie. За концерта в София този интуитивен и много емоционален музикант е подготвил авторска програма от композиции за биг бенд, както и негови аранжименти на джаз стандарти. За музиката проф. Уигам казва, че ще достави радост както на артистите, така и на публиката.

Докато е в България проф. Уигам ще проведе тридневен майсторски клас, който започва още в деня след пристигането му – на 4 март. Работилницата ще включва упражнения, техники за разсвиране и джаз импровизации, като е предназначена както за професионални духови музиканти, така и за ученици и студенти. Майсторският клас ще продължи до 6 март и ще се провежда от 14:30 до 17:30 ч. в „София лайв клуб”. Входът е свободен.

„Изкуството е пътят”, вярва легендарният американски тромбонист Джигс Уигам, за когото музиката е празнуване на живота. Интервюто на Светослав Николов с него можете да чуете на сайта ни тук.

Билети за фестивала Brazzobrazzie могат да бъдат закупени в мрежите на "Тикетпортал" и "Тикетплюс", на касата на "Тикетпортал" в Билетния център на НДК и на място в „София лайв клуб” в дните на фестивала.

Всичко за фестивала на: www.brazzobrazzie.com.

Подобни