Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Нощна музика

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Максим Ешкенази дирижира новия виртуоз на цигулката Вадим Глузман в концерт с Оркестъра на Класик ФМ. Билетите свършиха, публика влиза на генералната репетиция

Вадим Глузман – един от най-ярките млади цигулари на нашето съвремие, ще гостува за първи път в България с концерт на 31 януари. Той ще свири заедно с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентската палка на любимеца на родната публика Максим Ешкенази. Събитието от 19:30 ч. в зала „България“ е част от цикъла „Музиката на Америка“, представен от музикална агенция „Кантус Фирмус” и фондация „Америка за България“. Тъй като билетите бяха изчерпани три седмици преди концерта, меломаните ще могат да присъстват на генералната репетиция от 16:30 ч. същия ден и така ще станат свидетели на творческия процес.

На концерта си в София Вадим Глузман ще изпълни шедьовъра на руската музика – Концерт за цигулка и оркестър от Чайковски. Дни преди първата си изява у нас той ще свири същата творба на два последователни концерта във Филаделфия с реномирания Оркестър на Филаделфия. Вадим Глузман ще пристигне за концерта в София със своята забележителна цигулка Страдивари „екс Леополд Ауер“’ от 1690 г., предоставена му от Обществото „Страдивари“ в Чикаго. „В момента неговата кариера се издига като ракета“ споделя Максим Ешкенази за талантливия цигулар. Те се запознават още преди 10 години, когато Максим е асистент-диригент на Американския младежки оркестър. По-късно, като диригент на оркестър Pacific Symphony, той отново дирижира Глузман с Концерта за цигулка на Йоханес Брамс.

Вадим Глузман е роден през 1973 г. и учи при известния руски музикален педагог Захар Брон. По-късно продължава обучението си в „Джулиард скул” в Ню Йорк при легендарната Дороти Ди Лей, през чиято школа са минали такива звезди на цигулката като Найджъл Кенеди, Мидори, Шломо Минц, Гил Шахам и много други. В началото на своята кариера Вадим Глузман се радва на подкрепата на Исак Щерн, а през 1994 г. получава престижната Henryk Szeryng Foundation Career Award. Талантливият цигулар редовно свири с най-големите оркестри по света – Чикагския симфоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Сан Франциско, Лондонската филхармония, BBC Symphony, „Гевандхаус оркестър” Лайпциг, Мюнхенската филхармония, Радио-симфоничен оркестър Щутгарт, Оркестъра на Романска Швейцария, а негови музикални партньори са диригентите Нееме Ярви, Майкъл Тилсън Томас, Ендрю Литън, Марек Яновски, Рафаел Фрюбек де Бургос, Михаил Юровски и др.

За интерпретацията на Концерта на Чайковски на Вадим Глузман британският критик Дейвид Найс възкликва: „Това не е просто едно хубаво изпълнение, каквито могат да се чуят много всяка година, а голямо постижение, едно от малкото, които се броят на пръсти, и се запечатват дълбоко в съзнанието на слушателя.“

Три седмици преди концерта на Вадим Глузман билетите за събитието бяха напълно изчерпани. Организаторите получиха съгласието на цигуларя за присъствие на публика по време на генералната репетиция, която ще се състои в деня на концерта от 16:30 ч. в зала „България”. Билетите за репетицията вече се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в залата.

Генералната репетиция е последният работен момент на артистите преди излизането им пред публика. Обикновено на нея те адаптират динамиката и силата на своето изпълнение спрямо акустиката на залата, за да постигнат оптимален баланс между соловия инструмент и оркестъра. За слушателите тя е уникална възможност да чуят изкуството на големия артист в неофициална обстановка, като дори облеклото е неофициално. На репетицията ще бъде изпълнена цялата програма на концерта, но творбите може да бъдат прекъснати според изискванията на диригента или солиста, за да се изработят някои детайли. Това ще покаже на слушателите и част от работния процес на музикантите.

За втори път в историята на цикъла „Музиката на Америка” генералната репетиция ще се проведе в присъствието на публика. Преди година това се случи с концерта на друг именит цигулар – Джошуа Бел, който препълни залата и за генералната репетиция, и за концерта си на 9 февруари 2013 г.

Билетите за репетицията са на цени от 10, 15 и 20 лв. и се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“. Работно време от понеделник до петък от 9:30 до 13:30 и от 15 до 19 ч. Билети можете да закупите и от ticketsbg.com.

Подобни