Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Международният джаз фестивал в Банско ни среща с имена като Лиса Симон, „Мат Бианко“, Омар Хаким и Рейчъл Зи

След като през 2017 г. Международният джаз фестивал в Банско отбеляза своя 20-ти юбилей, събитието добавя още една година към историята си с тазгодишното издание, което ни събира от 4 до 11 август на площада в планинския град. В програмата има един предварителен концерт, който е тази вечер на сцената на читалище „Никола Вапцаров“, където ще свирят буги-вуги пианистите ЛаДива и Аксел Цвингенбергер.

Официалното начало на фестивала ще бъде поставено в събота с концерт на Петя Буюклиева и Бигбенд Благоевград с диригент Борис Янев. Специален гост е Весела Морова. През годините в Банско са свирили повече от двадесет оркестъра. Тук са гостували големите формации на Вили Казасян, Георги Борисов, Ангел Заберски, Бигбенд Благоевград, както и няколко състава от Германия и Австрия.

„Площадът в град Банско се оказва вече малък, за да събере всички любители на музиката, на импровизацията и свободата. И през тази година ще имате възможността да чуете великолепни изпълнители и да останете с много топлина в душите по време на вашата джаз ваканция.“ – казва д-р Емил Илиев, създател и организатор на Международния джаз фестивал в Банско. Джаз ФМ е медиен партньор, а нашият колега Емил Войников - автор на предаването All-Time Jazz Masters, ще бъде водещ на концертната програма заедно с Тома Спространов.

По традиция събитието дава възможност за изява на някои от най-добрите български музиканти – нови и вече утвърдени имена. Сред участниците от България тази година са: Indigo Kids – проект на Явор Велчев – Яви (6 август); Васил Петров и Ангел Заберски трио (7 август); Камелия Тодорова и Станислав Арабаджиев трио (9 август), а Рут Колева и нейната концертна група ще закрият феста на 11 август.

Сред артистите от чужбина, които ще имаме удоволствието да чуем тази година в Банско, са: Нишвил бигбенд от Сърбия с диригент Владан Караджов (5 август); The Jive Aces от Великобритания (8 август); вокалистката Лиса Симон – дъщеря на легендарната Нина Симон (10 август); групата „Мат Бианко“, чиято музика често звучи от нашия ефир (10 август); дуото на барабаниста Омар Хаким и пианистката Рейчъл Зи (11 август). Пълната програма на фестивала по дни ще откриете тук.

На снимката: Лиса Симон

Подобни