Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

All-Time Jazz Masters

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Метаморфозите на звука в новата концертна програма на Мирослава Кацарова Electronic Dreams, която е с премиера през април

Днес Мирослава Кацарова обяви представянето на новата си концертна програма – Electronic Dreams, в която среща си дават електронната и акустична музика. Electronic Dreams е с премиера на 17 април в „София лайв клуб“, а на сцената с Мира ще бъдат Мирослав Турийски, Младен Димитров и Александър Леков. Ден след това музикантите ще изнесат концерт в „Бибоп кафе“ в Пловдив. По-долу публикуваме текста на Мирослава Кацарова във фейсбук, с който тя споделя повече за философията около създаванато на Electronic Dreams, а скоро в нашия ефир очаквайте разговор със самата вокалистка.

Когато за първи път открих електронната музика, философията на минимализма ме очарова необяснимо. Постепенно започнах да се стремя към умението с малко изразни средства да казвам много. Да опитвам с няколко тона да слизам в бездни или да изкачвам върховете на личните си планини. Почти невъзможна задача. Осъзнах колко ме вдъхновяват изпълненията, в които паузите и просторът между тоновете са също толкова смислени, колкото мелодията и звука. Колко ми влияе музиката, в която тишината говори не по-малко от всичко друго. Това постепенно се превърна за мен и в екзистенциално изразно средство. И сега смятам, че с мълчание понякога казвам повече отколкото с думи.

Изобщо, елекронната музика ми отвори нови светове, вътре в моя. Интересно нещо са звуците: понякога имам чувството, че един звук с цялата си абсурдност и нелогичност отключва истории и спомени, потънали в лабиринтите на несъзнаваното. Нямам обяснение за това. Ирационално е и когато повтарящият се ритъм така хипнотично се слива с вътрешния.

В музиката, може би и в живота, повтарящият се ритъм може да съдържа разнообразие, колкото и парадоксално да звучи. Възможни са изненадващи синкопи, разчупвания и засрещания. Импровизация в повторението - за това говореше Джейсън Моран преди година, като разказваше за Телониъс Монк. Монк, който транскрибира живота в музика.

Това е едно от нещата, които ме забавляват всеки път като пея - отраженията на живота в песните. А напоследък са ми интересни метоморфозите на звука и как той генерира нови светове и смисли със себе си. Електронната музика ми предостави неочаквани свободи: различен кийборд, компютри, електронни ефекти с малки и безброй вътрешни връзки, през които звуците минават и се трансформират. Електронно генерираните звуци са сигнали за други състояния на музиката, превръщат ме в криптограф на звука с тайните му, закодирани в него послания. Забелязвам, че тази хибридна изказност от електроника и акустични инструменти е музикална тенденция и ми се случи да го разбера покрай работата си по новата ми концертна програма, която кръстих Electronic Dreams. Ясно е, че електрониката е проникнала и в най-съкровеното ни, че пикселите подло подменят дефицити от истинския ни живот, но Electronic Dreams всъщност е вдъхновена от самия човек, с автентичния му „аналогов“ живот със страховете му, със срещите му очи в очи, със самотата му, с любовта и разделите, с тъгите и с миговете на щастие, с уроците и изборите.

Заедно с Мирослав Турийски сме подготвили две нови авторски песни, той написа музиката, аз - думите. Включили сме и някои стари песни от предишни мои албуми. Избрала съм още песни на „Бийтълс“, Ленард Коен, Есбьорн Свенсон, които винаги съм искала да изпея.

Благословена съм с приятелите си, с които ще съм на сцената - Миро Турийски, Младен Димитров и Александър Леков. Каня ви с радост и вълнение от сега на премиерите ни в „София лайф клуб“ на 17 април и в „Бибоп кафе“ в Пловдив на 18 април.

  • За визията на новата концертна програма Мирослава Кацарова се доверява на фотографите Диляна Флорентин и Павел Червенков.

 

Подобни