Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

-

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

Мими Николова празнува 60 години на сцената със своята любима публика

Вече 60 години слушаме песента „Замълчи, замълчи“ като символ на вечната любов. Певицата, която ни я дари – Мими Николова, ще отпразнува юбилея с концерт-бенефис на 27 юни от 19:30 ч. в „Сити Марк арт център“. Празникът е в навечерието и на нейния житейски юбилей само три дни по-късно. В концерта се включват Петър Железаров (пиано), Борис Таслев (бас), Исак Бенбасат (барабани) и Вили Стоянов (тромбон). Програмният директор на Джаз ФМ Светослав Николов ще бъде водещ на вечерта.

„Замълчи, замълчи“ на Петър Ступел от филма „Любимец 13“ бележи началото на звезден път. С нея 20-годишната ангелогласна Мими Николова от солистка на Хора на софийските девойки се превръща в едно от най-популярните имена на музикалната ни сцена. В следващите две години тя изпълнява композиции на Йосиф Цанков, докато през 1960 г. не ни подарява още една вечна песен – написаната от него „Когато луната изплува“.

През 1965 г. Мими Николова става първа носителка на Голямата награда на „Златният Орфей“ при първото издание на фестивала с песента „Калиакра“ от Ангел Заберски. След това тя многократно се изявява на тази сцена, като се включва и във фестивали по целия свят – в Полша, Югославия, Ирландия и Куба, а един от големите й успехи е Наградата на журито от фестивала „Ямаха“ в Токио през 1977 г. в конкуренцията на 1500 песни от цял свят.

Сред бисерите, останали в музикалната ни съкровищница, е и дуетът с Борис Годжунов „Двата бряга“ от Иван Стайков от филмовия мюзикъл „Бягство в Ропотамо“ на Рангел Вълчанов. Гласът на Мими Николова звучи в още много филми, сред които „Вятърът на пътешествията“, „Човекът в сянка“, „Гибелта на Александър Велики“, „Чудесна катастрофа“.

През годините вокалистката осъществява над 300 записа, сред които песни още на Емил Георгиев, Борис Карадимчев, Бенцион Елиезер, Морис Аладжем, Иван Маринов и много други. Тя пее в студиото и на концерти с Бигбенда на Българското национално радио, Милчо Левиев, „Джаз фокус’65“, оркестър „Балкантон“, оркестър „София“, „Студио 5“ под диригенството на Емил Георгиев, Милчо Левиев, Вили Казасян, Димитър Ганев, Морис Аладжем и др. „Вървим по улицата двама“, „Мостчето на влюбените“, „Недей ми казва тази вечер „сбогом“, „Закъснялото писмо“, „Синьо“ и „Орлов мост“ са само някои от песните, които Мими Николова направи обичани и популярни. Има издадени плочи от „Балкантон“, а с „Джазът на оптимистите“ под ръководството на Божидар Сакеларов тя записва песни в румънската компания Electrecord.

И до днес Мими Николова продължава да радва своите почитатели с редовни концерти в акомпанимента на пиано на Петър Железаров, неотдавна се включи в проекта „БГ винтидж“ на Мишо Йосифов, Вера Шандел и Ели Петрушева, а в края на миналата седмица трогна с красивите си изпълнения публиката на фестивала „Jazz на Деветашкото плато“.

Мими Николова е носител на наградата „Златно перо“ на Класик ФМ и галерия „Макта“. Чуйте тук нейното изпълнение от сцената на церемонията, част от Европейския музикален фестивал.

За своя път в музиката Мими Николова разказа в проекта ни „Джаз истории“:

- Три хита в първите три години – „Замълчи, замълчи“, „Малката креолка“ и „Когато луната изплува“

- Солистка на Естрадния оркестър на Българското радио и телевизия под диригентството на Емил Георгиев и Милчо Левиев, тя пее и с „Джазът на оптимистите“ и оркестър „София“, а през 1965 г. печели първия „Златен Орфей“

- С ЕОБРТ и „Джаз фокус’65“ тя работи с Милчо Левиев и Вили Казасян, с успех се представя на фестивали в Полша, Югославия и Куба

- Първият филм-мюзикъл е „Бягство в Ропотамо“, цензурата дебне и глобява за пеене на английски език

На бенефиса в сряда вечерта Мими Николова ще изпълни най-обичаните от публиката свои български песни, както и джаз стандарти в разнообразен музикален съпровод. В дует с Петър Железаров първо ще прозвучат Love Me Or Leave Me, Serenade in Blue, Cry Me a River, Round Midnight, Moonlight in Vermont, Reaching for the Moon. За Angel Eyes и You Go to My Head на сцената ще излезе басистът Борис Таслев. От двамата с Мими Николова – в аранжимент за бас и глас – ще чуем Black Coffee. Концертът продължава със „Замълчи, замълчи“, „Двата бряга“, „Закъснялото писмо“, „Недей ми казва тази вечер „сбогом“ и „Миговете идват изведнъж“. В последните пет песни от програмата с Мими Николова на сцената ще са Петър Железаров, Борис Таслев, Исак Бенбасат и Вили Стоянов, внук на Йосиф Цанков. С тази формация ще чуем „Синьо“, „Вървим по улицата двама“, „Мостчето на влюбените“, „Приказка“ и „Лунни лъчи“. В залата ще бъдат много приятели на Мими Николова, сред които Милчо Левиев, Маргарита Радинска, Димитър Йосифов.

Подобни