Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Джаз ден

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

На 14 февруари почитаме св. Константин – Кирил Философ, св. Трифон и св. Валентин. Според църковната и народната традиция днес е празник на писмеността, виното и любовта

Успението на създателя на славянската азбука св. Константин –Кирил Философ отбелязваме на днешния 14 февруари. Той умира през 868 г. в Рим, където е погребан от папа Адриан в църквата „Сан Клементе”. Мощите му се пазят там и до днес. Св. Константин завършва образованието си с прозвището Философ, а в монашеството си е наречен Кирил. Честваме го на 11 май, заедно с неговия брат св. Методий. Когато е на 7 год., той съува пророчески сън, в който избира за своя другарка и връстница-помощница София – премъдрост Божия. Заедно със св. Бенедикт, светите братя Кирил и Методий са обявени от папа Йоан Павел II за съпокровители на Европа. През тази година се навършват 1145 години от успението на св. Константин – Кирил Философ, а празникът по традиция за шеста година ще бъде отбелязан в Националния музей „Земята и хората”. Началото е в 11 ч., когато ще чуем изпълнения на хорови състави към Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ” с диригент Даниел Иванов. Главен асистент д-р Мая Иванова ще изнесе лекция за българския 14 февруари. Изложбата „В началото бе буквата. България – земя на древни писмености” ще представи доц. д-р Славия Бърлиева. Експозицията е представена от Кирило-Методиевския научен център при Българската академия на науките.

Днес честваме и св. Трифон. Той е покровител на лозарите и винопроизводителите заради чудо, което извършил, спасявайки нивите на хора от насекоми. Това дава началото на традицията на днешния ден да се благославят и подрязват лозята. На лозето стопанинът се прекръства и отрязва три пръчки от три корена. От тях той прави венец, с който закичва калпака, а корените се поливат с вино и светена вода. След това между най-достойните мъже се избира Цар на лозята. Празникът на св. Трифон е обвързван и с други народни обичаи – традицията повелява стопанката да стане рано сутрин и да омеси и опече обреден хляб, украсен с лозово листо, и да приготви кокошка, пълнена с ориз.

На 14 февруари празнуваме и деня на св. великомъченик Валентин – покровителя на младите и на влюбените. Той загива мъченически на днешния ден през 270 г. в Рим, като е канонизиран за светец в края на V в. от римския папа Геласий. Тъй като този момент предшества разрива между Православната и Римокатолическата църква, св. Валентин се празнува и от двете. За неговите чудодейства Православната църква го почита като покровител и целител на младите, а Римокатолическата – като защитник на влюбените. Частица от мощите на св. Валентин се пази в манастира „Св. Св. Константин и Елена” край Варна (на снимката).

Подобни