Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Джаз истории

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

На 30 април за трета поредна година празнуваме Международния ден на джаза. Този път домакин на големия концерт е Осака

През ноември 2011 г. ЮНЕСКО официално обяви 30 април за Международен ден на джаза. Празникът се провежда по идея на легендарния пианист и композитор Хърби Хенкок.

През 2012 г. първото издание на Международния ден на джаза премина със специални събития по целия свят, които включваха концерти, лекции, образователни програми, семинари, публични четения, майсторски класове, изложби, филмови прожекции и др.

Миналата година Истанбул беше избран за домакин на честванията, като кулминацията беше концертът във византийската църква „Света Ирина“, където взеха участие едни от най-големите звезди на джаз музиката, сред които Джордж Дюк, Ал Жеро, Даян Рийвс, Джон Маклафлин, Бранфорд Марсалис и мн. др.

Тази година концертът на звездите ще се проведе в Осака, Япония. Изборът на място не е случаен. „Осака играе важна роля в ранните дни от историята на джаза в Япония.“ – казва Том Картър – президент на Thelonious Monk Institute of Jazz, които си партнират с ЮНЕСКО за Международния ден на джаза.

След като американски и филипински формации за първи път представят джаза в Страната на изгряващото слънце, японските музиканти започват да свирят джаз в залите за танци. През Втората световна война правителството безуспешно се опитва да забрани джаза, но тази музика процъфтява по време на американската окупация.

„Японската публика е много лоялна.“ – казва Хърби Хенкок и продължава: „В Япония изкуството е поставено на високо равнище, а джазът наистина е много уважаван и ценен.“ Връзката на Хенкок с Япония е специална. Той за първи път свири там заедно с квинтета на Майлс Дейвис през 1964 г. В последствие многократно е изнасял концерти със свои формации.

Сега Хърби Хенкок се завръща в Осака с едни от най-известните си колеги, за да отпразнуват третото издание на Международния ден на джаза. Концертът на джаз звездите ще се проведе на открито пред 12-хилядна публика в парка на Замъка Осака, който е построен през 1576 година. Концертът ще бъде предаван по интернет и така ще достигне до милионна публика по целия свят. На сцената ще имаме удоволствието да слушаме Хърби Хенкок, Уейн Шортър, Тери Лин Карингтън, Маркъс Милър, Кени Гарет, Ди Ди Бриджуотър, Есперанца Спалдинг, Грегъри Портър, Рой Харгрoув, Кортни Пайн, Ърл Клу, Джон Скофийлд и мн. др.

Хърби Хенкок казва, че с провеждането му от 2012 г. насам Международният ден на джаза е надминал и най-смелите очаквания. ЮНЕСКО потвърди, че през 2013 г. празникът е бил отбелязан в 196 страни въпреки техните политически и финансови проблеми. Към празненствата миналата година се присъединиха Сирия и Южен Судан, а места като Нигер, Мали, Иран и Ирак, които обикновено се обръщат към ЮНЕСКО за партньорство и разговори по темите за бедност, конфликти и войни, също са се включили в световния празник на джаза.

Всичко, свързано с тазгодишното издание на Международния ден на джаза, можете да следите тук.

Подобни