Jazz FM Radio Jazz FM Radio Защото музиката има значение!

В момента звучи

Предаване

Джаз по желание

English
Търсене
104 MHz в София

Новини

На Световния ден на радиото - за равнопоставеността на половете и овластяването на жените. Джаз ФМ е част от инициативата на ЮНЕСКО

На 13 февруари 1946 г. за първи път „гласът“ на Обединените нации прозвучава в ефира на радиото на ООН. Днес по инициатива на ЮНЕСКО датата 13 февруари е приета и се отбелязва по цялата планета като Световен ден на радиото. Радиото е най-широко достъпната масмедия, достигаща до най-много хора по цял свят, независимо от образователната им степен, социално-икономически статус, пол и възраст.

Тазгодишното издание на Световния радио ден е посветено на темата за равнопоставеността на половете и овластяване на жените в и чрез радиото. Равенството на половете, достъпът на жени и момичета до образование, професионална и социална реализация са сред основните приоритети за ЮНЕСКО, залегнали в различните програми на Организацията за култура, наука, образование, комуникация и информация. ЮНЕСКО вярва, че всяка форма на дискриминация, основана на различия по признак пол, е нарушаване на основните права на човека и се превръща в пречка пред осъществяването на глобалните цели за развитие на ООН.

По случай Световния ден на радиото екипът на Джаз ФМ сме подготвили специална програма. В предаванията "Джаз ден", "Следобедни импровизации" и All-Time Jazz Masters с музика ще откроим начина, по който джаз изпълнителки осмислят женското начало в своето изкуство. С откъси от интервюта, звучали през годините в нашата програма, ще илюстрираме присъствието на тази тема в живота и творчеството на някои от ярките джаз звезди: Бебел Жилберто, Мейси Грей, Мариза Мончи, Даян Шур, Елиане Елиас, Алис Ръсел и Инди Зара. „Още от самото начало на творческия си път поставих в основата на своята музика женското начало. Тя изявява едно от най-силните качества на жената – грижата. На нашата земя жените носят на плещите си отговорността да са грижовни. Те са по-способни на това от мъжете. Ние се грижим за семейството. Този наш талант, това наше призвание, са много важни за планетата ни сега. Не много на брой жени носят оръжие, хвърлят бомби и мислят за война. Затова лидерството на планетата трябва да бъде справедливо поделено между мъжете и жените. Хубаво е да имаш глас и да можеш да изразиш женското начало”, казва бразилската звезда Мариза Мончи в интервю за Джаз ФМ. За трудния пробив на жените в музиката разказва пред Джаз ФМ Елиане Елиас: „В джаза винаги са доминирали мъжете, винаги. Много рядко се срещат жени в инструменталния джаз. Когато пристигнах в САЩ, аз имах проблеми с това, че бях бразилка, при това жена и не на последно място бяла. Всичко това беше срещу мен, при условие, че в джаза доминираха мъжете афроамериканци. Така че трябваше да дам всичко от себе си и да свиря не като мъжете, а три пъти по-добре от тях.”

Магдалена Малеева, чиито успехи в тениса ни радваха години наред, ще разкаже в "Джаз ден" за пътя си в спорта и за моделирането на отношението ни към живота днес, когато ни насърчава да живеем в близост и в хармония с природата. Светослав Николов ще разговаря с нея в 9:40 ч. Час по-късно за стереотипите, свързани с половете, и за овластяването на жените събеседник в студиото ще бъде Елена Трифонова от Българския център за джендър изследвания.

В предаването "Следобедни импровизации" в 15:30 часа Таня Иванова ще ни срещне с правозащитничката Марияна Кацарова, която ще ни разкаже за кампанията "Справедливост за жените в България", занимаваща се с болезнената тема за насилието срещу жени. По данни на Алианса за защита от домашно насилие в България всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие. Официална статистика за сексуално насилие е трудно да се намери и почти липсват анализи на явлението. Събитието "Справедливост за жените в България" ще се състои на 14 февруари и включва:
• отворена дискусия – с мнението на водещи женски, правозащитни и хуманитарни организации, адвокати, университетски преподаватели, журналисти (13:00 ч. – 14:45 ч., Театър 199);
• част от нашумелия по света спектакъл "Монолози за вагината" от Ева Енслър, режисьор Галин Стоев, с участието на Цветана Манева, Снежина Петрова и Вяра Коларова (15:00 ч., Театър 199);
• представяне на песента на кампанията "Да строшим веригите" (Break the Chain), създадена с идеята да се прекъсне веригата от насилие срещу жени и момичета в България и да се изиска справедливост за жертвите;
• флашмоб пред Съдебната палата в София от 19 ч., организиран от “За справедливост – One Billion Rising Sofia”. Тази кампания е продължение на движението V-Day – на 14 февруари миналата година 1 милиард души в 207 държави се изправиха и танцуваха, за да протестират против насилието срещу жени и момичета.

Подобни